Cercetarea americană, publicată recent în Applied and Environmental Microbiology, arată că SARS-CoV-2 poate să persiste şi timp de 4 săptămâni în carnea refrigerată sau congelată, pentru a se dezvolta apoi în intestinul uman.


O echipă de virusologi de la Universitatea Campbell din Carolina de Nord a realizat teste folosind carne de pui, de vită, de porc şi de somon, cu virusuri de substituţie similare SARS-CoV-2: un virus cu ARN şi înveliş lipidic şi două coronavirusuri animale, cel al hepatitei murine (întâlnit la şoareci) şi coronavirusul gastroenteritei transmisibile, TGEV (depistat la porcine), informează publicaţia Top Santé.

Bucăţile de carne au fost conservate apoi la temperaturi de refrigerare (4°C) şi de congelare (minus 20°C).

„Carnea ambalată, produsă în zonele unde SARS-CoV-2 a fost în circulaţie, ar putea fi sursa virusului. Obiectivul nostru a fost de a determina dacă virusuri similare ar fi putut sau nu să supravieţuiască în acest mediu”, a spus Emily S. Bailey, unul dintre autorii studiului.

După 30 de zile de la debutul experimentului, virusurile au supravieţuit mai degrabă congelării decât refrigerării, ceea ce sugerează că virusul de tip coronavirus e mai rezistent la frig.

Încărcăturile virale supravieţuitoare variau în funcţie de tipul de carne utilizat. Cercetătorii au constatat că se pot forma culturi de virusuri chiar şi după congelarea produselor, arată studiul publicat în Applied and Environmental Microbiology.

Cercetorii au subliniat că virusul SARS-CoV-2 se poate înmulţi în intestin şi în căile respiratorii.

„O supraveghere riguroasă este necesară, pentru a preveni contaminarea alimentelor şi suprafeţelor de transformare a alimentelor. Dezinfecţia insuficientă a anumitor alimente înainte de procesare este un element care poate fi, de asemenea, corectat”, se arată în studiu.

Prin aceste rezultate, studiul subliniază, încă o dată, importanţa respectării riguroase a lanţului alimentar.

„Eforturi permanente sunt necesare pentru a preveni contaminarea alimentelor şi a suprafeţelor de transfomare a alimentelor, a mâinilor lucrătorilor şi a ustensilelor de transformare precum cuţitele, iar lipsa dezinfectării sau dezinfectarea neadecvată ar trebui remediate înainte de ambalarea cărnii”, conchide studiul.

 


Alergologia