Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, spune că jumătate dintre pacienţii decedaţi în spitalele din România mor „inutil” şi că sistemul de sănătate românesc este „excedat pe toate domeniile”. Costache afirmă că primele spitale regionale vor fi gata peste şapte ani, iar, în acest context, trebuie folosite „în interesul pacientului” toate spitalele din ţară.

Ministrul Sănătăţii, Victor Costache, a afirmat, miercuri, într-o conferinţă de presă, răspunzând unei întrebări, că programele de sănătate au primit mai mulţi bani.

Conform ministrului, programele naţionale de sănătate „au primit undeva în jur de 40-50%” mai mulţi bani pentru acţiunile prioritare şi „în jur de 300 de milioane” de lei pentru programele derulate de CNAS.

Acesta a precizat că Ministerul Sănătăţii are o situaţie privind serviciile pe care unităţile sanitare le pot acorda pacienţilor înscrişi în programele naţionale de sănătate.

„Statul este excedat pe toate domeniile, după cum ne-a semnalat şi UE. Un pacient din doi, în România, moare în spitalele noastre inutil. Avem prea mulţi pacienţi în prea puţine spitale”, a spus Costache, potrivit News.ro.

Acesta a precizat că primele spitale vor fi construite în 2027 la Iaşi, Cluj şi Craiova.

„Ce facem în restul ţării? Trebuie să modernizăm spitalele publice pe care le avem. Dar şi aici sunt proceduri care durează ani de zile. Până ne modernizăm spitalele şi construim unele noi, haideţi să folosim în interesul pacienţilor spitalele pe care le avem”, a spus Victor Costache.

Ministrul a afirmat că OUG privind liberalizarea programelor de sănătate, adoptată în ultima şedinţă înainte de căderea Guvernului Orban, va fi publicată în Monitorul Oficial.

În ceea ce priveşte prevederea din OUG care reglementează serviciile de urgenţă, întrebat cine plăteşte pentru un pacient care este dus de urgenţă la un spital privat, dar care rămâne mai mult de 24 de ore, ministrul a spus că, în prezent, un singur spital privat are UPU şi că aceasta este în contract cu Casa de Asigurări.

 „Noi am creat un cadru legislativ pentru ca medicina să se dezvolte. Deocamdată, prin aceste prevederi nu există niciun risc, sunt speculaţii, pentru acestea au fost adăugate prevederi suplimentare în ordonanţă prin care este interzisă coplata în ceea ce priveşte aceste programe de sănătate. Trebuie să reuşim ca România să introducă un sistem de asigurări complementare care să aducă soluţii în sistem. Deocamdată, anul acesta am moştenit acest procent din PIB, dar avem asigurări de la cel mai înalt nivel că, în anii următori, acest procent va creşte”, mai spune Costache.

El a mai precizat că o pacientă din România, diagnosticată cu cancer de col uterin,  are de 16 ori mai puţine şanse de a supravieţui decât o femeie în aceeaşi situaţie din Italia, lucru semnalat de experţii europeni.

Întrebat în ce consta urgenţa ordonanţei şi de ce nu s-a făcut o dezbatere publică, ministrul Sănătăţii a spus că avizele vor fi prezentate public.

 „Această ordonanţă nu a fost luată în interesul spitalelor private, a fost luată în interesul pacienţilor”, susţine ministrul Sănătăţii.