Virusul care dă COVID-19 poate activa acelaşi răspuns inflamator la nivelul creierului ca boala Parkinson, inducând un potenţial risc de afecţiuni neurodegenerative, arată un nou studiu realizat de oameni de ştiinţă de la Universitatea din Queensland, Australia.


Studiul a fost publicat în revista Molecular Psychiatry, din portofoliul Nature, informează Xinhua şi Agerpres.

 „Am studiat efectul virusului asupra celulelor imune ale creierului, celulele microgliale, care sunt (...) implicate în progresia bolilor precum Parkinson şi Alzheimer”, a declarat Trent Woodruff, coautor şi profesor de farmacologie la Universitatea din Queensland.

Folosind sânge de la un donator uman, cercetătorii au dezvoltat în laborator culturi de celule microgliale şi le-au infectat cu virusul SARS-CoV-2. Ei au descoperit că celulele infectate au activat acelaşi proces inflamator pe care proteinele care provoacă bolile Parkinson şi Alzheimer îl pot activa în boală, a adăugat Woodruff, cu afectarea neuronilor.

Woodruff a declarat pentru Xinhua că echipa este interesată să continue investigaţiile, pentru a vedea ce efect au diferitele variante ale proteinei spike asupra celulelor microgliale, deoarece consideră că „unele variante mai noi ar putea avea un răspuns şi mai puternic”.

Examinarea impactului pe termen lung al unei infecţii cu SARS-CoV-2 asupra creierului este, de asemenea, următoarea ţintă pentru cercetători.

„Vrem să infectăm şoareci cu virusul, să îi lăsăm să se recupereze şi apoi să îi monitorizăm pentru simptome motorii şi cognitive, pe măsură ce îmbătrânesc. De asemenea, putem induce boala Parkinson la şoareci, pentru a vedea dacă aceştia au un răspuns exacerbat la recuperarea după infectare”, a mai spus omul de ştiinţă.





Psihiatru (2)