Un studiu al Universităţii din Nicosia, Cipru, arată că există o legătură directă între creşterea cazurilor de îmbolnăvire cu COVID-19 şi cantitatea mare de polen din aer, înregistrată primăvara.


Picăturile de salivă care conţin virusul pot adera la particulele de polen din aer, prezente atât la exterior cât şi la interior, informează publicaţia Top Santé.  În anumite condiţii de temperatură a aerului, de umiditate relativă şi de viteză a vântului, grăuncioarele de polen din atmosferă joacă un rol care nu poate fi neglijat în transportul particulelor virale aeropurtate, chiar când se respectă distanţa socială de 2 metri, mai arată cercetătorii.

În urmă cu câteva luni, o cercetarea condusă de Universitatea Tehnică din München (Germania) ajunsese la aceeaşi concluzie ca studiul cipriot. Cercetătorii germani au analizat datele din 31 de ţări, între 27 februarie şi 3 aprilie 2020. Au constatat că o creştere cu 100 de particule de polen pe metru cub echivala cu un grad de infectare cu coronavirus mai mare cu 4%.

O concentraţie mare de polen în aer s-ar putea traduce printr-o creştere a infectărilor cu 10-30%, în funcţie de regiune, mai arăta studiul german. Mai ales că particulele respective, odată depuse pe mucoasa nazală, pot bloca anumite gene, situate la nivelul celulelor epiteliale şi implicate în răspunsul antiviral.

 

Alergologia