Un studiu realizat de cercetătorii americani arată că imunitatea dobândită în urma vaccinării anti-COVID cu seruri ARNm este de durată – şi ar putea fi pe viaţă, în cazul persoanelor care au trecut prin boală şi apoi s-au vaccinat. Prof.dr. Radu Iliescu explică rolul celulelor de tip B cu memorie în mecanismul imunitar.


Cercetarea, realizată de Washington University School of Medicine din St. Louis şi publicată în revista Nature, a fost analizată şi validată de membrii comunităţii ştiinţifice.

Prof.dr. Radu Iliescu, cercetător ştiinţific specializat în farmacologie şi prorector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi (UMF), a explicat, pentru Ziarul de Iaşi, care e rolul celulelor de tip B cu memorie în răspunsul imunitar, în cazul persoanelor care au trecut prin boală şi apoi s-au vaccinat. 

El a arătat că celulele B cu memorie se află în măduvă şi în ganglionii limfatici, iar reexpunerea la un antigen pe care l-au întâlnit deja duce la un răspuns rapid.

„În momentul expunerii la virus, ele (celulele B cu memorie, n.n.) încep să facă clone - alte celule care produc anticorpi. Mesajul nu trebuie să fie că vor fi anticorpi pentru toată viaţa, ci că ai surse de anticorpi pentru toată viaţa, care la reexpunere pot produce anticorpi din nou, foarte repede”, a explicat prof. dr. Radu Iliescu.


Medic