Compania franceză de biotehnologie Valneva, susţinută financiar de Marea Britanie, arată că a obţinut rezultate încurajatoare pentru un vaccin anti-COVID-19, pe bază de virus inactivat.


Datele considerate „pozitive” au fost făcute publice în urma testelor clinice, fazele I şi II, arată compania, într-un comunicat preluat de cotidianul francez Les Échos. Compania Valneva intenţionează să livreze guvernului britanic, până în primul trimestru al anului 2022, 60 de milioane de doze de vaccin, produse la uzina sa din Scoţia.

Într-un comunicat, laboratorul a anunţat că vaccinul său anti-COVID, denumit VLA2001, s-a dovedit a fi „puternic imunogen”, peste 90% din participanţii la studiu dezvoltând niveluri importante de anticorpi contra proteinei spike a coronavirusului, în toate grupurile vaccinate.

În grupul participanţilor care au primit cel mai mare dozaj şi la două săptămâni după ce subiecţii au făcut rapelul, titrul anticorpilor cu efect neutralizant s-a situat „la un nivel identic sau superior celor general constatate, din serurile care au provenit de la persoane convalescente”.

La studiu au participat 153 de adulţi cu vârste între 18 şi 55 de ani, cărora le-a fost administrat vaccin în trei dozaje  - slab, mediu şi ridicat, precizează laboratorul.

VLA2001 este un vaccin pe bază de virus inactivat. Responsabilii companiei spun că vaccinul a fost în general „bine tolerat”, în toate grupurile vaccinate, iar comitetul independent de supraveghere a datelor (DSMB) nu a constatat nicio problemă legată de siguranţă. Nu s-a raportat niciun efect nedorit grav, subliniază reprezentanţii companiei.

Rezultatele bune încurajează laboratorul francez să demareze, la sfârşitul lui aprilie, un test clinic de fază III, după ce primeşte aprobare de la autoritatea sanitară britanică. În cadrul acestui test se va folosi dozajul cel mai ridicat.

Compania a înaintat autorităţii sanitare britanice MHRA şi o cerere de autorizare a punerii pe piaţă, în toamna acestui an, a vaccinului.

Marea Britanie, aminteşte publicaţia franceză, a semnat un acord de circa 1,6 miliarde de euro, pentru a primi 190 de milioane de doze de vaccin, între 2021 şi 2025. Guvernul britanic a investit şi în uzina din Scoţia, acolo unde vor fi produse dozele.

Şi Comisia Europeană negociază cu Valneva pentru circa 60 de milioane de doze.

Laboratorul a dat asigurări că lucrează cu guvernul britanic pentru dezvoltarea şi furnizarea unui vaccin contra noilor variante ale coronavirusului.

„Lumea are nevoie de mai multe vaccinuri şi, ţinând cont de avantajele potenţiale adesea asociate vaccinurilor cu virusuri inactivate, credem că VLA2001 poate să joace un rol important”, consideră directorul general al Valneva, Thomas Lingelbach, citat în comunicat. „Asta include potenţialele adaptări ale vaccinului pentru a combate variantele, utilizând procesul de fabricaţie existent”, a mai precizat directorul.


Alergologia