Institutul naţional de cercetare pentru agricultură, alimentaţie şi mediu (INRAE) din Franţa şi Universitatea din Tours au lansat, în luna iulie, un studiu preclinic în vederea dezvoltării unui vaccin sub formă de spray nazal. Acesta ar trebui să ofere protecţie totală, atât împotriva infectării, cât şi a formelor grave de COVID-19.


Dispozitivul intranazal foloseşte „o nanoparticulă (...) care înglobează antigeni prezenţi în structura COVID, pentru a-i injecta direct pe mucoase”, explică Yves Buisson, preşedinte al Celulei COVID-19 a Academiei naţionale de medicină din Franţa, informează publicaţia La Croix.

„E o idee foarte interesantă, fiindcă permite declanşarea sistemului imunitar local, la nivel de mucoase - primele expuse la virus înainte ca acesta să se propage în organism”, mai artă Buisson.

La ora actuală, un vaccin „clasic”, administrat intramuscular, stimulează producţia de anticorpi care protejează împotriva formelor grave ale COVID-19. Numai că aceşti anticorpi sunt puţin prezenţi la nivelul mucoaselor, deci nu pot împiedica infectarea, detaliază specialiştii.

„Scopul acestui vaccin nazal este de a bloca virusurile încă de la poarta de intrare, care este nasul”, arată Mathieu Epardaud, unul dintre membrii echipei de cercetare. „Cu ocazia testelor preclinice asupra rozătoarelor expuse la SARS-CoV-2, am putut demonstra că asta funcţionează: nu am regăsit nicio urmă de virus la nivel pulmonar”, a mai precizat el.

Se speră ca dispozitivul cercetat să poată înlocui vaccinurile anti-COVID de primă generaţie, aflate acum pe piaţă, arată specialistul. Spray-ul nazal ar trebui să fie eficace atât împotriva formelor grave ale bolii şi infectărilor, cât şi împotriva variantelor coronavirusului.

„Vaccinurile clasice se bazează doar pe proteina S prezentă pe suprafaţa virusului. Această proteină este cea care se schimbă când o nouă variantă apare, ceea scade eficacitatea serurilor”, explică cercetătorul. „Noi utilizăm şi alte proteine, care suferă foarte puţine variaţii, iar asta permite vaccinului nazal să rămână eficace indiferent de tulpină”.

Anticorpii mucoaselor mobilizate de vaccinul intranazal dispun, de asemenea, de „o putere de neutralizare polispecifică, care se adapează mai bine variantelor”, adaugă specialistul francez.  

Echipa de cercetarea precizează că protecţia conferită de vaccinul-spray nazal ar putea fi totuşi de mai scurtă durată ca cea dată de un vaccin clasic – adică, de ordinul câtorva luni, maximum un an.

Spray-ul ar putea fi utilizat singur, sau în combinaţie cu un vaccin clasic. Dar asta depinde şi de evoluţia pandemiei, în perioada următoare. „Acum, că o mare parte a populaţiei e vaccinată, acest nou vaccin ar putea face oficiul de rapel”, arată Mathieu Epardaud, de la INRAE.

Spray-ul nazal ar putea fi comercializat în 2023, estimează cercetătorii, însă mai are încă multe etape de parcurs. Testele clinice ar trebui să aibă loc la începutul anului viitor.

Şapte alte vaccinuri sub formă de spray nazal sunt testate la ora actuală în Statele Unite, India, Marea Britanie şi Cuba. Rezultatele testelor nu au fost încă date publicităţii.

 

Medic