Omenie și profesionalism sunt cuvintele care îl descriu cel mai bine pe dr. Soheil Keynejad, chiropractor englez și invitat al clinicii de second opinion Intermedicas. „Chiar și o presiune redusă asupra nervilor diminuează semnalul trimis de creier către organe cu până la 60%”, ne explică dr. Soheil. Pasionat de dezvoltare personală și îmbunătățirea calității vieții pacienților, dr. Soheil ne explică diferența dintre chiropractică, fizioterapie și masaj.


MedicHub: Cum funcționează aparatul pe care îl utilizați în ședințele de chiropractică?

Dr. Soheil Keynejad: Acest dispozitiv, numit Subluxation station, este folosit și de către NASA pentru a monitoriza astronauții la întoarcerea din spațiu. Deci, toți pacienții mei sunt foarte importanți. (se amuză)

Acest test măsoară tensiunea mușchilor din zona spatelui. Aparatul nu iradiază, doar înregistrează tensiunea musculară. Softul din calculator realizează un grafic, culorile roșu și negru reprezentând un nivel ridicat de tensiune în mușchii spatelui.

Principalul factor în declașarea bolilor este stresul. Stresul este de mai multe feluri: fizic, chimic și emoțional. Stres fizic: căzături, sarcina în cazul femeilor etc. Apoi, stres chimic din apă, aer, mâncare, chimicalele din toate medicamentele pe care doctorii ni le administrează. Și stresul emoțional: iubitul sau iubita, gândirea negativă etc.

Toate ne afectează corpul, care se tensionează, mușchii „trag” de coloană și pun presiune pe nervi. Chiar și o presiune redusă asupra nervilor diminuează semnalul trimis de creier către organe cu 60%.

 

Povestiți-ne mai multe despre tehnica McTimoney, pe care o utilizați în chiropractică.

Sunt multe tipuri de tehnici folosite în chiropractică. McTimoney este o tehnică populară în Marea Britanie pentru că fondatorul tehnicii a fost un inginer britanic. Este o tehnică foarte blândă cu corpul, pacientul nu simte disconfort pentru că ceea ce facem, practic, este să palpăm zona afectată. Stimulăm sistemul nervos ca acesta să se activeze și să reechilibreze corpul.

În tinerețe, am fost inginer constructor, îmi plăcea meseria mea, dar ajunsesem într-un punct mort pentru că lucram pentru autorități. Prietenii m-au încurajat să învăț tehnici de masaj, spunând că „am o mână bună”. Am studiat masajul, dar nu mi-a plăcut. Așa că m-am uitat mai în profunzime. Mereu am fost interesat de aria sănătății. Și am început să mă interesez de fizioterapie, osteopatie, chiropractică etc.

Între timp, am învățat mai multe tehnici și mi-am personalizat stilul de practică. Deci, dacă este un pacient mai în vârstă, fragil, atunci voi folosi metoda McTimoney pentru că este o tehnică delicată.

Soheil 2
Soheil 2

Cât de importantă este abordarea holistică în tratarea afecțiunilor, în general, și în chiropractică, în particular? Cât de important este să tratăm trup, minte și spirit?

Este foarte important. Spre exemplu, ieri a venit la mine o pacientă cu ochii mari, ușor speriată, „nu am job momentan, stau cocoșată” etc. Puteam să văd că întregul corp suferă datorită stării ei mintale. Și am încercat să o încurajez: „Uitați, nu e nimic în neregulă cu dvs., sunteți perfect sănătoasă etc. etc.”

Cred că o abordare holistică este foarte importantă pentru că viața și viitorul sunt determinate de felul în care gândești. Încerc mereu să-i încurajez pe pacienții mei și să-i fac să aibă încredere în ei înșiși, în comparație cu medicii alopați, care te descurajează.

Este important pentru că trăim într-o lume în care toți suntem conectați, deci dacă unul suferă, atunci și restul suferă.

 

Cât de importantă este contribuția pacientului în procesul de vindecare?

Unde este necesar, le menționez cât de importantă este contribuția lor, dar cred că cea mai importantă este starea psihică a pacientului. Cum se văd ei, cum percep boala etc. Și încerc să îi educ în acest sens.

„Gândește pozitiv”, le spun. „Ești amuzant, ești perfect, ai nevoie doar de îngrijire, de mentenanță, precum o clădire, mașină sau bicicletă.”

 

Ați practicat în Marea Britanie, Olanda și Croația. Care sunt diferențele și similitudinile dintre pacienții din aceste țări?

Am observat că populația din nordul Europei este mult mai sănătoasă, poate datorită stilului de viață. Cu toții, cu toții avem câte o problemă, o afecțiune fizică, dar nordicii sunt mai sănătoși decât balcanicii.

Eu locuiesc în Croația, dar lucrez și în Muntenegru. Mulți pacienți vin și îmi spun „Am dureri, dar nu înțeleg de ce pentru că fac mult sport, înot etc.” Și le explic că înotul și sportul nu sunt același lucru cu întreținerea tonusului muscular și psihic. Da, este bine să facem mișcare și să stăm în aer liber, însă înotul nu este body maintenance.

Unii merg la câte 20-30 de sedințe de fizioterapie, fără nici o îmbunătățire. Le spun că este o mare diferență între practici: fizioterapia este doar pentru recuperare, este total diferită de chiropractică. Alți pacienți se duc la masaj pentru că au dureri de spate. Un masaj îți dă o stare de bine pentru 30 de minute și peste o oră ai aceleași dureri.

Numai chiropractica poate să amelioreze afecțiunile coloanei și durerile, pentru că noi, chiropractorii, lucrăm cu structura corpului și sistemul nervos. Corpul este ca un motor. Scoatem un șurub sau mișcăm o piesă și, apoi, tot mecanismul trebuie reparat. Corpul nostru este la fel.

În Muntenegru întâlnesc cazurile cele mai complicate. Pacienții sunt egoiști, cred că știu totul, fac programări și nu se mai prezintă la consultații, nu mai răspund la telefon etc.

 

Credeți că acest stil haotic de viață este unul dintre motivele pentru care se îmbolnăvesc?

Nu este un stil haotic, este bazat pe ego. Și, totuși, mulți dintre oamenii care vin la cabinet sunt, să zicem, educați, înstăriți. Câteodată nu mai vin la programări, nu răspund la telefon și, apoi, sănătatea lor are de suferit. Vor rezulatate rapide în 1-2 ședințe, altfel pleacă. Le explic, dar nu vor să asculte.

 

Cum putem realiza această „mentenanța” a corpului despre care vorbeam?

Puteți face exerciții fizice și stretching, dar nu este chiar același lucru. Ceea ce face chiropractica este să reechilibreze corpul, să pună oasele înapoi în încheieturi. Oasele se pot bloca într-o poziție incorectă din cauza stresului, a unor accidentări etc.

 

Care sunt cazurile care reprezintă o provocare pentru dvs., dar vă aduc și satisfacție când reușiți să le tratați?

Cazuri interesante sunt pacienți cu hernie și migrene, migrene care pot fi provocate de afecțiuni ale vertebrelor sau din cauza unor alimente ingerate care ne dăunează. Este foarte plăcut când reușim să realiniem coloana și migrenele pacientului dispar. Sunt bucuros când văd că am ameliorat durerile pacienților și am reușit să le îmbunătățesc calitatea vieții.