Pe data de 16 februarie, reprezentanţii Biroului Operativ ai Federaţiei Sanitas au avut o întâlnire cu ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila. S-a discutat despre situaţia creşterilor salariale şi despre alte revendicări ale angajaţilor din sistemul sanitar.


O prioritate pentru Federaţia Sanitas rămâne raportarea sporului de condiţii la salariul de bază, pentru toţi angajaţii din sistemul sanitar, se arată într-o postare pe Facebook.

„Federaţia Sanitas a solicitat acest lucru de nenumărate ori, la toate discuţiile şi negocierile cu decidenţii, prezentând inclusiv impactul bugetar al acestei măsuri, impact care, considerăm noi, nu este deloc devastator pentru bugetul de stat”, se arată în postare, în care se mai precizează că şi ministrul de resort a considerat că această revendicare este îndreptăţită.

La capitolul creşteri salariale pentru personalul auxiliar sanitar, Federaţia Sanitas „susţine în continuare acordarea tuturor angajaţilor din sănătate a salariilor aferente anului 2022, din grila Legii salarizării unitare nr. 153/2017”.

În privinţa situaţiei salariale a personalului TESA din spitale, Federaţia a solicitat şi susţinut încadrarea tuturor angajaţilor din sistemul sanitar pe Anexa II din Legea 153/2017, inclusiv la ultimele discuţii care au avut loc la întâlnirea cu echipa de miniştri ai Guvernului României. Ministrul Sănătăţii şi-a exprimat acordul pentru iniţierea demersurilor, se arată în postare.

Privind încadrarea pe perioadă nedeterminată a personalului medical, în timpul pandemiei, Federaţia Sanitas a întreprins acţiuni în acest sens încă din vara anului 2021, a redactat şi transmis proiectul de act normativ şi solicită rezolvarea acestei situaţii. Ministrul Sănătăţii a spus că a făcut deja demersuri pentru urgentarea adoptării de către Parlamentul României a proiectului de lege care reglementează situaţia personalului angajat pe perioadă determinată în unităţile sanitare, DSP-uri şi Ambulanţă, proiect de lege adoptat de Senatul României şi aflat deja la Camera Deputaţilor.

S-a mai cerut facilitarea accederii tuturor categoriilor de profesionişti autorizaţi de OAMGMAMR (asistenţi medicali, asistenţi medicali generalişti, moaşe, tehnicieni de laborator, tehnicieni de radiologie), angajaţi în sistemul sanitar, la funcţia de director de îngrijiri, prin completarea Ordinului MS nr. 284/2007, şi s-a mai supus atenţiei ministrului necesitatea finanţării corespunzătoare a spitalelor de psihiatrie, pentru creşterea măsurilor de siguranţă atât pentru pacienţi, cât şi pentru personal, cu asigurarea salarizării corespunzătoare a angajaţilor.

Sursă foto: Facebook Federaţia Sanitas din România


Oncolog