Statele Unite au înregistrat aproximativ 107.000 de decese prin supradoză în 2021, o creştere cu 15% faţă de anul precedent şi un nou record sumbru.


Cifrele făcute publice arată că o persoană moare la fiecare 5 minute din cauza unei supradoze. Autorităţile americane din domeniul sănătăţii trag un semnal de alarmă, relatează AFP şi Agerpres.

Dintre aceste decese, mai mult de 70.000 sunt cauzate de opioide de sinteză precum fentanilul, arată datele publicate de Centrul pentru Prevenirea şi Controlul şi Bolilor (CDC).

Urmează stimulente precum metamfetamina (mai mult de 30.000 de decese), cocaina (aproape 25.000 de decese) şi opiaceele naturale sau semisintetice (heroina).

Statele Unite au depăşit pentru prima dată pragul simbolic de 100.000 de decese prin supradoză într-un interval de 12 luni. Creşterea de 15% înregistrată pentru anul 2021 este însă mai mică decât creşterea de 30% care fusese înregistrată între 2019 şi 2020.

Criza opioidelor din SUA a fost agravată de pandemia de COVID -19, care a sporit izolarea unor populaţii, potrivit experţilor.

Cea mai mare creştere în 2021 a fost observată în Alaska, unde decesele au crescut cu peste 75%.

Fentanilul creează dependenţă puternică, iar producţia lui este ieftină. În mod frecvent, tranficanţii îl amestecă cu alte droguri, potrivit Agenţiei Statelor Unite pentru Controlul Drogurilor (DEA). Fentanilul este, de asemenea, adăugat în pastilele contrafăcute comercializate pe internet - de exemplu, în analgezice.

La sfârşitul lunii aprilie, administraţia preşedintelui Joe Biden a anunţat un plan de acţiune pentru combaterea acestei crize, axat pe două aspecte: mai multă îngrijire pentru persoanele dependente şi lupta contra traficului de droguri.

Guvernul american doreşte să pună accentul pe aşa-numitele practici de „reducere a riscurilor”, cum ar fi distribuţia de Naloxonă (un antidot capabil să resusciteze o persoană care a luat o supradoză), dispozitive pentru a verifica prezenţa sau absenţa fentanilului şi programe de schimb de seringi.

De asemenea, administraţia americană vrea să îmbunătăţească accesul la tratament. „'Vom dubla numărul de internări pentru tratament pentru populaţiile cele mai expuse riscului de a muri din cauza supradozelor”, a promis în aprilie, la o conferinţă de presă, dr. Rahul Gupta, directorul biroului responsabil cu lupta anti-drog de la Casa Albă.



Psihiatru (2)