Războiul din Ucraina ar putea duce, potrivit experţilor, la o creştere a numărului de cazuri de infectare cu COVID-19 în această ţară, precum şi în statele vecine. Republica Moldova şi România, care reprezintă destinaţii pentru numeroşi refugiaţi ucraineni, au rate scăzute de vaccinare.


Ucraina se afla chiar în mijlocul valului Omicron la începutul războiului, cu 900.000 de cazuri în februarie şi o rată de pozitivare la teste de 60%, a declarat luni la Geneva o reprezentantă a Federaţiei Internaţionale a Societăţilor de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (IFRC), citată de dpa şi Agerpres.

„Măsurile preventive nu pot fi aplicate. Observăm o supraaglomerare în adăposturi, în trenuri, autobuze, hoteluri”, a declarat Petra Khoury, expert sanitar în cadrul IFRC.

Din cauza scăderii numărului de teste efectuate, pe fondul războiului, experţii nu vor mai putea avea o imagine clară a situaţiei epidemiologice.

Ţările învecinate Ucrainei, precum Republica Moldova şi România, care reprezintă destinaţii pentru numeroşi refugiaţi din Ucraina, au rate scăzute de vaccinare, notează dpa.

 

ORL