De Ziua Mondială a Primului Ajutor (11 septembrie), Crucea Roşie Română va organiza simulări şi demonstraţii de prim ajutor pentru copii, precum şi demonstraţii de prim ajutor realizate chiar de copii, în special de elevii care au participat la concursul de educaţie pentru sănătate „Sanitarii Pricepuţi”.


Ziua Mondială de Prim Ajutor recunoaşte rolul important pe care îl au Societăţile Naţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie în formarea în domeniul acordării primului ajutor de calitate, ca o modalitate de consolidare a capacităţii oamenilor de a răspunde în situaţii de accident sau boală, se arată într-un comunicat. Sub sloganul „Fii un erou de prim ajutor la şcoală şi în comunitatea ta”, Ziua Mondială din acest an plasează copiii în centrul atenţiei.

„Primului ajutor la şcoală este esenţial, iar copiii pot fi în acest caz furnizori foarte importanţi. De asemenea, ei sunt cei care beneficiază cel mai des de prim ajutor în caz de urgenţă. Însuşirea abilităţilor de salvare de către copii poate ajuta la construirea unei generaţii viitoare mai pregătite în caz de urgenţă”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

Pentru elevii din clasele V- XII, Crucea Roşie Română organizează, de peste 50 de ani, la nivel naţional, concursul „Sanitarii Pricepuţi”.

Federaţia Internaţionale de Cruce Roşie şi Semilună Roşie (FISCR) reaminteşte următoarele:

  • Accidentele rutiere sunt principala cauză de deces în rândul copiilor cu vârste cuprinse între 10 şi 19 ani. Peste 260.000 de copii şi adolescenţi mor în fiecare an din cauza unui accident rutier, adică aproximativ 718 copii pe zi.
  • Leziunile reprezintă o mare parte din cauzele deceselor copiilor, în special la copiii mai mari. Leziunile sunt responsabile pentru 950.000 de decese în fiecare an. Aproximativ 90%, sau 830.000, dintre aceste decese sunt cauzate de răni neintenţionate (accidente rutiere, înec şi arsuri grave).
  • Substanţele găsite în case şi în jurul caselor sunt cel mai frecvent implicate în otrăvirea copiilor. Peste 45.000 de copii şi adolescenţi mor în fiecare an în urma otrăvirii - adică aproximativ 123 de copii pe zi.
  • FISCR subliniază importanţa educării copiilor în acordarea primului ajutor, astfel încât să fie pregătiţi să reacţioneze eficient în situaţii de urgenţă, salvându-şi fie propria viaţă, fie pe a celor din jur.


Pediatru