În urma fazei finale a testelor clinice, Cuba a anunţat că vaccinul autohton anti-COVID-19 numit Abdala e eficace în proporţie de 92,28%. Este cel de-al doilea ser dezvoltat în ţara respectivă, alături de cel numit Soberana 2 – acesta din urmă având o eficacitate mai scăzută.


Cuba, ţară aflată sub embargou american şi cu un sistem medical centralizat, a decis să nu importe vaccinuri anti-COVID şi să-şi dezvolte propriile seruri, relatează Reuters.

Programul guvernamental de vaccinare a început de la jumătatea lunii mai, cu cele două seruri autohtone, Abdala şi Soberana 2, înainte de terminarea fazei a treia a studiilor clinice, arată Deutsche Welle.

Vaccinul Abdala, numit după eroul unei poezii patriotice, se administrează în trei doze, la un interval de două săptămâni.

Conform declaraţiilor lui Gerardo Enrique Guillen Nieto, director de cercetare biomedicală în cadrul Centrului pentru inginerie genetică şi biotehnologice (CIGB) din Havana, acolo unde au fost dezvoltate serurile autohtone, 2,2 milioane de cubanezi au primit deja o primă doză de vaccin, 1,7 a doua doză şi aproape un milion a treia doză. Planurile ambiţioase ale guvernului cubanez prevăd o imunizare a 70% din populaţie până la sfârşitul lui august.

Campania de vaccinare e o cursă contracronometru, în condiţiile în care numărul de infectări în Cuba creşte zilnic, cu peste 2.000 de cazuri raportate zilnic. Ţara cunoaşte valul pandemic cel mai puternic, odată cu răspândirea variantelor mai contagioase ale coronavirusului.

Un grup independent de experţi va analiza vaccinul Abdala, pentru care se aşteaptă o autorizare de urgenţă de punere de piaţă.

După aceea, Cuba poate cere şi aprobarea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), pentru utilizarea serului la linvel internaţional. Bolivia, Jamaica, Venezuela, Argentina şi Mexic şi-au arătat deja interesul pentru serul cubanez.

Cuba a decis să se alăture şi iniţiativei COVAX, a Naţiunilor Unite, care furnizează vaccinuri anti-COVID diferitelor naţiuni, în mod echitabil.

Vaccinul cubanez nu este nici cu vector viral şi nu funcţionează nici pe baza tehnologiei ARN mesager. Are în compoziţie un fragment din proteina spike pe care virusul o foloseşte pentru a se fixa de celulele din organismul uman. Fragmentul se cuplează chiar cu receptorii proteinei spike a coronavirusului, ceea ce duce la declanşarea reacţiei imunitare.

 

Farmacist