În perioada februarie – aprilie, 129 de asistenţi medicali comunitari au urmat cursuri de formare în alăptare şi au participat la webinarii informative în cadrul proiectului „Sănătos la pieptul mamei”, dezvoltat de Asociaţia SAMAS şi UNICEF.


„Sănătos la pieptul mamei” este un program de informare şi educaţie medicală continuă a cadrelor medicale - asistenţi medicali comunitari, medici de familie şi medici rezidenţi în medicina de familie - şi de informare a mamelor la nivel comunitar şi în mai multe maternităţi din ţară. Temele privesc alăptarea şi menţinerea lactaţiei pe perioada în care există contraindicaţii medicale pentru alăptare, igiena şi îngrijirea bebeluşului în primele luni de viaţă.

Asociind informaţiile medicale actualizate cu exerciţiile practice şi cu aplicarea imediată în teren a noilor cunoştinţe, asistenţii medicali comunitari au oportunitatea de a creşte calitatea îngrijirilor şi de a îmbunătăţi comunicarea cu cele peste 2.500 de mame cu copii sugari, pe care le au în evidenţă în comunităţile deservite, se spune într-un comunicat al UNICEF şi al Asociaţiei SAMAS.

„În contextul în care România se află pe primul loc în Europa la mortalitatea infantilă şi pe cel de-al doilea la numărul de mame minore , dar şi în contextul actualei pandemii, procesul de educaţie a tinerelor mame are o importanţă strategică pentru sănătatea publică”, se spune în document

Eforturile profesioniştilor din domeniul medical şi din domeniul asistenţei sociale nu îşi pot atinge obiectivele finale de promovare şi îmbunătăţire a sănătăţii oamenilor şi de reducere a morbidităţii fără crearea unor deprinderi de viaţă sănătoasă în rândul populaţiei. Iar primul an de viaţă are o importanţă deosebită în dezvoltarea ulterioară a copilului, un element esenţial al începutului de drum în viaţă reprezentându-l hrănirea corectă, respectiv alăptarea în primele şase luni.

În perioada februarie - aprilie 2021, 29 de asistenţi medicali comunitari din judeţele Bacău, Neamţ, Botoşani, Suceava şi Bistriţa-Năsăud au participat deja la programul de formare.

Formarea durează şapte săptămâni, cuprinzând trei sesiuni de curs şi o sesiune unu-la-unu cu trainerul dedicat. Absolvenţii programului de formare vor fi dotaţi cu o trusă esenţială în derularea activităţii de educaţie şi asistenţă medicală în comunitate.

Webinariile destinate medicilor de familie şi rezidenţilor vor fi organizate în luna aprilie 2021, înscrierea fiind disponibilă printr-un formular.


Pediatru