Subvarianta BA.2 a Omicron, care este dominantă la ora actuală în Danemarca, pare a fi mai contagioasă ca BA.1 – responsabilă pentru 98% din cazurile de infectare la nivel global – , însă nu mai severă, a declarat Magnus Heunicke, ministrul danez al Sănătăţii.


„Nu avem vreo dovadă că tulpina BA.2 produce mai mule cazuri de boală, dar ar putea fi mai contagioasă”, a declarat ministrul danez într-o conferinţă de presă, citat de Reuters.

În Danemarca, varianta BA.1 a Omicron a fost înlocuită de BA.2, care a devenit tulpina dominantă în a doua săptămână a lunii ianuarie 2022.

Agenţia britanică responsabilă pentru protecţia sănătăţii publice, UK Health Security Agency, a desemnat varianta BA.2 drept una în curs de evaluare.

Datele preliminare ale Statens Serum Institut (SSI), autoritatea daneză în materie de boli infecţioase, arată că BA.2 ar putea fi de 1,5 ori mai contagioasă ca BA.1. Totuşi, nu s-a observat vreo diferenţă între cele două variante, la capitolul risc de spitalizare.

„Există indicaţii că tulpina ar fi mai contagioasă, în special pentru persoanele nevaccinate, dar poate să infecteze, în măsură mai mare, şi persoanele care au fost vaccinate”, a arătat directorul tehnic al SSI, Tyra Grove Krause.

Aceasta înseamnă că, în Danemarca, vârful actualului val pandemic s-ar putea înregistra ceva mai târziu, prin luna februarie, faţă de cele prevăzute anterior, a adăugat Krause.

Cazuri de infectare cu BA.2 au fost înregistrate şi în Marea Britanie, în Suedia şi Norvegia, dar în măsură mai mică decât în Danemarca, notează Reuters.

 

Psihiatru (2)