Asociaţia Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), în parteneriat cu Societatea Română de Gastroenterologie şi Hepatologie (SRGH) şi Clubul Român pentru Boala Crohn şi Colită Ulcerativă (RCCC), organizează dezbaterea ocazionată de Ziua Mondială de Conştientizare a Bolilor Inflamatorii Intestinale 2024.


Ziua este marcată în fiecare an pe 19 mai, se arată într-un comunicat. Dezbaterea „Adolescenţii cu BII – (in)Dispoziţie de tranziţie” va avea loc miercuri, 15 mai, începând cu ora 11.00, la Hotel Hilton Garden Inn Old Town Bucureşti (Strada Doamnei, nr. 12), Sala Floreasca.

Bolile Inflamatorii Intestinale afectează persoane de toate vârstele, inclusiv tineri şi copii.

„Anul acesta ne propunem să punem sub reflector trăirile, provocările, nevoile pacienţilor adolescenţi în perioada de tranziţie de la medicul pediatru la medicul pentru adulţi, odată cu împlinirea vârstei de 18 ani”, se subliniază.

În cadrul evenimentul vor fi prezentate rezultatele studiului - chestionar privind situaţia pacienţilor tineri cu BII în perioada de tranziţie de la gastroenterologul pediatru la cel pentru adulţi, realizat în rândul pacienţilor cu BII şi părinţilor, în perioada aprilie 2024.

Bolile Inflamatorii Intestinale, din care fac parte boala Crohn şi colita ulcero-hemoragică (colita ulcerativă), sunt tulburări gastro-intestinale cronice care se manifestă prin dureri abdominale, diaree, incontinenţă, pierdere în greutate, oboseală. Deşi impactul acestor afecţiuni se răsfrânge asupra vieţii personale şi profesionale, diagnosticarea corectă şi tratamentul adecvat pot oferi pacienţilor cu BII şansa la o viaţă cât mai apropiată de cea normală. În România, aproximativ 15.000 de pacienţi sunt diagnosticaţi cu BII.

La eveniment vor participa reprezentanţi ai pacienţilor, medici şi autorităţi.

 
Oncolog