Grupul farmaceutic nipon Takeda şi compania Moderna au fost notificate, pe 28 august, cu privire la decesul a două persoane care au primit recent vaccinul COVID-19 de la Moderna, în Japonia. Cele două laboratoare arată că, în acest moment, nu există nicio dovadă că decesele ar fi fost cauzate de serul inoculat sub formă de injecţie intramusculară şi că se va efectua o investigaţie urgentă şi transparentă.


„Acesta este un eveniment tragic, iar pierderea de vieţi omeneşti este un lucru pe care îl luăm foarte în serios. Oferim cele mai sincere condoleanţe familiilor şi apropiaţilor acestora”, se arată într-o declaraţie comună Moderna şi Takeda.

Takeda, distribuitorul autorizat al serurilor respective, şi Moderna, producătorul, lucrează cu Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Asistenţei Sociale (MHLW) din Japonia, pentru a investiga cele două decese. Ancheta se desfăşoară „cu cea mai mare urgenţă, transparenţă şi integritate şi este de cea mai mare prioritate”. Takeda şi Moderna vor informa publicul pe măsură ce vor afla mai multe, se arată în comunicat.

Pe 26 august, Takeda a anunţat decizia de a suspenda utilizarea a trei loturi de vaccin COVID-19 Moderna în Japonia, în conformitate cu MHLW, în urma rapoartelor primite de la centrele de vaccinare cu privire la o substanţă străină găsită în flacoane. Flacoanele ce fac obiectul reclamaţiilor au fost identificate ca fiind parte dintr-un lot specific dar, ca masură suplimentară de precauţie, au fost suspendate trei loturi fabricate în aceeaşi serie.

„Până în prezent, nu avem plângeri privind calitatea produselor din lotul de vaccinuri administrate celor două persoane”, se mai arată în comunicat.  

Takeda a solicitat ca Moderna şi organizaţia europeană care produce dozele de ser să efectueze urgent o investigaţie aprofundată pentru a determina natura substanţei străine. „Cunoaştem despre existenţa unor rapoarte neoficiale care au furnizat indicaţii iniţiale ale tipului de particule din flacoane. Aceste rapoarte sunt neconcludente şi este important să ne bazăm pe o investigaţie formală înainte de a determina natura precisă a particulei. Moderna este în curs de desfăşurare a acestei investigaţii, iar flacoanele au fost trimise la un laborator calificat pentru analiză”, se arată în comunicat.

Constatările iniţiale vor fi disponibile la începutul săptămânii viitoare.

 „Până în prezent, peste 200 de milioane de doze de vaccin Moderna COVID-19 au fost administrate la peste 110 milioane de persoane din 45 de ţări, reprezentând o componentă critică a luptei noastre globale împotriva COVID-19”, se mai arată în document.

 

ORL