La unitatea medicală de urgenţă suport COVID-19 din Târgu Cărbuneşti, Gorj, s-a înregistrat o defecţiune la instalaţia de oxigen. La nivelul judeţului a fost activat planul roşu, toate forţele şi mijloacele de intervenţie fiind direcţionate la faţa locului. A fost solicitat sprijin şi de la unităţi medicale din judeţele învecinate. Trei persoane au decedat.


Reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Gorj au fost informaţi, vineri 22 octombrie dimineaţa, în timp ce erau în control la secţia ATI a Spitalului Târgu Cărbuneşti, despre faptul că este o problemă la alimentarea cu oxigen şi că personalul unităţii medicale încearcă să remedieze defecţiunea, a informat purtătorul de cuvânt al ISU, Florin Chisim, citat de Agerpres. Potrivit purtătorului de cuvânt, echipe ale DSP verifică zilnic secţiile ATI din spitale.

Reprezentanţii spitalului au transmis că pacienţii internaţi nu au rămas niciun moment fără oxigen, a mai spus el.

O parte dintre pacienţii internaţi în Spitalul de Urgenţă Târgu Cărbuneşti au fost transferaţi cu ambulanţele către alte unităţi medicale. Trei persoane au decedat.

Managerul Spitalului din Târgu Cărbuneşti, Constantin Târziu, a declarat că situaţia cu care se confruntă instituţia medicală este una fără precedent, mai ales că au fost efectuate controale la staţia de oxigen în urmă cu aproximativ două luni, fără a fi depistate nereguli.

„M-au sunat colegii să îmi spună că în secţii s-a întrerupt alimentarea cu oxigen, colegii care erau de serviciu în spital. Sigur că a fost un sistem de alarmare în spital, mai ales la pacienţii din Terapie Intensivă. (...) Situaţia nu s-a mai întâmplat până acum, s-au făcut verificări acum vreo două luni de zile în momentul în care noi am mărit numărul de guri de oxigen în spital, aşteptându-ne la situaţia în care suntem astăzi. Nu a fost depistat nimic”, a spus Târziu, citat de Agerpres.

El a adăugat că, în cursul dimineţii de vineri, în timpul controlului zilnic efectuat în secţia ATI, un reprezentant al ISU a observat o concentraţie mai mare a oxigenului.

„În secţiile ATI se fac controale de către pompieri din trei în trei ore şi, la un moment dat, unul dintre aceştia a spus că i se pare o concentraţie mai mare a oxigenului, nu am depistat cauza, am trecut pe faptul că au fost puse ventilatoare noi în funcţiune şi poate că pacienţii, din cauza agitaţiei, nu ţin toţi masca la gură şi se pierde mult din cantitatea de oxigen. Staţia de oxigen are în jur de 10 sau 12 ani. (...) Am fost avertizaţi să economisim oxigenul că nu mai au şi o să fie din ce în ce mai puţin. Situaţia e destul de gravă fiindcă nu ştiu cât o să mai putem face faţă”, a mai spus managerul spitalului.

În ceea ce priveşte cele două persoane care au murit iniţial, el a menţionat că nu se cunosc deocamdată cauzele deceselor, urmând să analizeze foile de observaţie. Este vorba despre o persoană de 70 de ani şi alta de 52, „internate de ceva timp, cea de 52 de ani fără prea multe comorbidităţi”. O a treia persoană a decedat după ce s-a realizat transferul pacienţilor. 

„Ministerul Sănătăţii a fost anunţat despre o defecţiune la instalaţia de oxigen de la nivelul Spitalului de Urgenţă Târgu Cărbuneşti”, se arată într-un comunicat al ministerului de resort. „Din primele informaţii deţinute, la nivelul unităţii sanitare sunt internaţi peste 150 de pacienţi infectaţi cu COVID-19, din care aproximativ 80-90 pacienţi care necesită suport de oxigen. A început transferul unui număr de 15 pacienţi care au fost internaţi în secţia ATI”. 

„Sistem medical întins la maxim pe o infrastructură ce este clar că nu este pregătită pentru astfel de situaţii!”, se arată într-o postare, pe pagina de Facebook a Colegiului Medicilor din România. „Pandemia şi situaţia epidemiologică particulară în care se află România face ca unităţile medicale care tratează pacienţi COVID-19 să utilizeze cantităţi uriaşe de oxigen pentru a face faţă numărului mare şi grav de pacienţi pe care îi tratează. Medicii şi personalul medical sunt la datorie, dar sistemul medical îşi arată limitele. Este nevoie nu de vorbe, ci de acţiuni concrete, de intervenţii ce pot fi realizate acum, de ajutor pentru a nu repeta tragedii. Este foarte clar că nu se poate crea infrastructură de pe o zi pe alta, dar trebuie identificate soluţii eficiente, care să răspundă rapid nevoilor actuale”.

Sursă foto: Oltenia TV


Psihiatru (2)