Maramureşenii din 12 comune sunt aşteptaţi de până pe data de 9 iulie la caravana de depistare activă a tuberculozei - Screening TB. Este pusă la dispoziţie prin cel mai amplu proiect de acest fel, derulat cu foduri europene, de Institutul de Pneumoftiziologie Marius Nasta, partener în proiect fiind fundaţia Romanian Angel Appeal.


Sunt vizate comunele Câmpulung la Tisa, Bocicoiu Mare, Ruscova, Poienile de sub Munte, Moisei, Săcel, Bogdan Vodă, Călineşti, Deseşti, Copalnic- Mănăştur, Coroieni, Mireşu Mare – comunităţi rurale unde în ultimii ani au fost înregistrate cele mai multe cazuri de tuberculoză din judeţul Maramureş şi de unde accesul la serviciile medicale urbane este dificil, se arată pe pagina de Facebook Screening TB Romania.

În anul 2019, judeţul Maramureş a înregistrat o incidenţă de 54 de cazuri noi de tuberculoză la mia de locuitori.

Proiectul se desfăşoară sub motto-ul „Respirăm împreună”. Obiectivul general, se arată pe website-ul dedicat, este promovarea incluziunii sociale, combaterea sărăciei şi a oricărei forme de discriminare, prin creşterea accesului la servicii accesibile, durabile şi de înaltă calitate - inclusiv la asistenţă medicală şi servicii sociale de interes general, prin organizarea de programe de sănătate şi servicii orientate către prevenirea, depistarea precoce (screening), diagnostic şi tratament precoce al tuberculozei, inclusiv al tuberculozei latente. Sunt vizate grupurile vulnerabile. Proiectul cuprinde şi activităţi de informare, educare şi conştientizare, precum şi programe de formare pentru asigurarea unui nivel de competenţe îmbunătăţit al profesioniştilor din domeniu.

Persoanele din comunităţile vulnerabile care au un test pozitiv la screening vor fi deferite către serviciile de diagnostic şi tratament (dispensare TB), pentru confirmarea şi stabilirea diagnosticului.


ORL