O echipă internaţională a descoperit de ce terapiile hormonale nu funcţionează întotdeauna, în cazul pacienţilor cu cancer de prostată. Specialiştii au dezvăluit, în revista Cancer Discovery, „o soluţie potenţială, neaşteptată”, care ar putea economisi un deceniu de cercetare.


În cancerul de prostată, dezvoltarea afecţiunii este caracterizată printr-o supraproducţie de hormoni androgeni. O modalitate de încetini evoluţia bolii constă în a scădea această concentraţie, prin terapii hormonale. Metoda funcţionează la anumiţi pacienţi -  însă la alţii, nu. Sunt cazuri când celulele canceroase rezistă terapiei. 

O echipă internaţională a făcut o cercetare, sub auspiciile Netherlands Cancer Institute, iar rezultatele aduc o nouă perspectivă în lupta împotriva acestui tip de cancer, arată Slate.fr.

Specialiştii au dezvăluit, în revista Cancer Discovery, „o soluţie potenţială, neaşteptată”, care nu are drept scop principal să combată cancerul ci, mai degrabă, să ţintească „proteinele care reglementează ritmul circadian al unei celule” – aceste proteine acţionând ca un soi de orologiu intern.

Cercetătorii au descoperit că o clasă de proteine, care controlează ritmul circadian, ar putea atenua efectele tratamentului hormonal.

„Celulele canceroase ale prostatei nu mai au ritm circadian”, a comentat Wilbert Zwart, unul dintre autorii cercetătorii. „Or, proteinele orologiului dobândesc o nouă funcţie în celulele tumorale, pe durata terapiei hormonale: ele menţin aceste celule canceroase în viaţă, în ciuda tratamentului”.

S-a prelevat ţesut de la 56 de pacienţi cu cancer de prostată în fază avansată, care primiseră, preţ de 3 luni, tratament hormonal. Oamenii de ştiinţă au realizat că „genele care menţin celulele tumorale în viaţă erau brusc controlate de o proteină care reglementează, în mod normal, orologiul circadian”, a expplicat Simon Linder, din echipa internaţională de cercetare.

Specialiştii vor lucra în strânsă colaborare cu institutul olandez, pentru a găsi strategiile care pot bloca acest proces, inclusiv prin readaptarea unor medicamente – ceea ce ar putea duce la creşterea eficacităţii terapiei hormonale.





Oncolog