Reprezentanţi ai autorităţilor, pacienţi şi profesionişti din sănătate au explicat într-o dezbatere organizată online de ce a apărut criza Euthyroxului şi ce ar trebui făcut ca aceasta să nu se mai repete. În cadrul mesei rotunde organizate de Pacientul 2.0 alături de Coaliţia Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România şi de Alianţa Pacienţilor Cronici din România s-a discutat despre faptul că în mod constant pacienţii români rămân fără tratamente, dar şi despre faptul că aceştia sunt afectaţi de politica preţului cel mai mic la medicamente.


Dr. Diana Loreta Păun: „Nu ştiu de ce lipseşte Euthyroxul din farmacii”

Dr. Diana Loreta Păun, consilier prezidenţial pentru probleme de sănătate, a spus că, deşi medicamentul Euthyrox a fost adus în ţară, pacienţii nu îl găsesc în farmacii, lucru de neînţeles.  „Eu, personal, nu am putut să răspund, când am fost întrebată, de ce Euthyroxul lipseşte de pe piaţă. Este o problemă vitală pentru o categorie importantă de pacienţi”, a afirmat consilierul de la Cotroceni.

Dr. Păun a mai precizat că lipsa medicamentelor este strâns legată de reglementrile din domeniu.

„Ne confruntăm cu o lipsă de reglementare în ceea ce priveşte politicile în domeniul farma. Accesul pacienţilor români la medicamente a constituit şi constituie în continuare o provocare majoră. Aş aminti aici exporturile paralele, deficienţele care rezultă din problemele de producţie, de distribuţie pentru medicamente şi inclusiv pentru vaccinuri”, a completat dr. Diana Loreta Păun.


Laszlo Attila: „Instituţiile nu îşi fac datoria”

La rândul său, Laszlo Attila, preşedintele Comisiei de Sănătate din Camera Deputaţilor, a afirmat că sunt presiuni pentru exportul Euthyroxului.

„Instituţiile nu îşi fac datoria. Avem stocuri şi sunt presiuni mari pentru exportul acestui medicament. Euthyroxul se vinde şi cu 75 de lei cutia, cea de 50 de miligrame. Nu ştiu cum iese din acel depozit, nu ştiu cum ajunge la o altă firmă, probabil că are acelaşi acţionariat. Acesta este motivu pentru care se impune o revizuire a sistemului de licenţiere în domeniu. La ora actuală, sunt 40 de firme care au licenţă de a opera în ţară, dar, dacă am face o analiză mai atentă a pieţei şi a evoluţiei şi circulaţiei mărfurilor, am avea foarte multe surprize”, a declarat Laszlo Attila.


Adrian Grecu: „Au fost probleme tot timpul”

În cadrul intervenţiei sale, Adrian Grecu, preşedintele  Asociaţiei Producătorilor de Medicamente Generice din România (APMGR), a spus că lipsa Euthyroxului a apărut din cauză că, într-o perioadă foarte scurtă de timp, cererea a fost foarte mare.

„Probleme au fost tot timpul cu Euthyroxul. Compania respectivă nu e parte în asociaţia noastră, deci nu iau partea nimănui. Dar este singurul medicament din România care are, într-o singură cutie, pastile pentru un tratament de trei luni. 100 de pastile înseamnă tratament pe trei luni. Cred că, în această perioadă, s-au făcut greşeli, în sensul că au fost pacienţi care au vrut să fie siguri că nu rămân fără tratament în perioada pandemiei şi au cumpărat câte trei cutii de Euthyrox. Astfel, eu zic că, având în vedere criza, situaţia nu a fost atât de dramatică, putea să fie şi mai dramatică”, a încheiat Adrian Grecu.

Coralia Kreyer: „Acum, avem în stocuri Euthyrox importat paralel”

Coralia Kreyer, preşedintele Asociaţiei Distribuitorilor Europeni de Medicamente (ADEM), susţine că Euthyrox-ul va lipsi în continuare din farmacii, chiar dacă el va exista în depozite.

„Nu avem instrumentele necesare pentru a putea evalua riscul de discontinuitate şi ajungem cu toţii în pline crize ale medicamentelor, crize pe care le aflăm din media, în general. Nu avem o platformă la care să participăm toţi actorii din piaţa farmaceutică, astfel încât să ştim ce avem de făcut, nu există criterii proporţionale şi adecvate pentru restricţionarea exportului paralel şi nu există compensarea importului paralalel. Acum, avem în depozite Euthyrox importat paralel. Aşteptăm încă anumite autorizaţii de import paralel. Cu toate acestea, în momentul în care medicamentul va fi puse pe piaţă, pacienţii cu reţete compensate şi gratuite nu vor avea acces la acest Euthyrox, care în continuare lipseşte şi pentru care nu s-au luat măsuri. Vă asigur că medicamentele acestea nu se ţin în depozite cu scopul exportului”, a explicat Coralia Kreyer.

În încheiere, unul dintre reprezentanţii pacienţilor, Cezar Irimia, a spus că, de cele mai multe ori, nu există o coerenţă în privinţa medicamentelor. Astfel, preşedintele Asociaţiei Pacienţilor cu Cancer din România a declarat că toată lumea trebuie să facă front comun pentru a gestiona criza medicamentelor în beneficiul pacienţilor.

Dezbaterea poate fi urmărită integral pe Pagina de Facebook – Pacientul 2.0.