Ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, a decis ca Direcţia de Sănătate Publică a Municipiului Bucureşti (DSPMB) să intre sub conducere militară. Astfel, DSPMB va fi coordonată de generalul-medic Ionel Paul Oprea, care a condus temporar şi Spitalul Judeţean Suceava, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Sănătăţii, transmis vineri.


Potrivit sursei citate, general maior medic Ionel Paul Oprea va coordona activitatea DSPMB „până la remedierea deficienţelor constatate la nivelul acestei instituţii. Ministrul Sănătăţii a solicitat secretarului de stat şi continuarea evaluării activităţii acestei instituţii demarată de echipa condusă de directorul general Bogdan Nica”.

În acelaşi comunicat se arată că Ministerul Sănătăţii va continua şi intensifica activităţile de identificare a infecţiei cu SARS-CoV-2 în cadrul Programului Naţional de prevenire, supraveghere şi control al bolilor transmisibile prioritare.

„Am introdus decontarea testelor RT-PCR în programul naţional în luna martie a acestui an. Am pornit de la un centru în care se prelucrau probele şi, după o muncă susţinută de aproape 5 luni, am ajuns la peste 130 de centre de testare evaluate şi încluse în program. Dorim o creştere a numărului de puncte de testare şi o intensificare a activităţilor. Există un buget de aproximativ 200 de milioane de lei pentru decontarea testelor RT –PCR, care va fi suplimentat dacă este necesar”, a declarat ministrul Sănătăţii Nelu Tătaru.

În ceea ce priveşte situaţia din Bucureşti, Ministerul Sănătăţii a alocat Direcţiei de Sănătate Publică Bucureşti peste 50,9 milioane de lei pentru decontarea testelor RT-PCR realizate în centrele acreditate din Capitală. Pentru realizarea plăţilor este necesar ca reprezentanţii DSPMB să solicite deschiderea liniei de finanţare.

Ministerul menţionează că, o primă solicitare de acest fel a fost înregistrată la începutul acestei săptămâni pentru suma de 1,7 milioane de lei. Pentru această sumă au fost depuse documente justificative. Ieri, 6 august 2020, a mai fost depusă o nouă solicitare pentru suma de peste 8,1 milioane de lei pentru care se aşteaptă documentele justificative.

Având în vedere aceste aspecte, ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru a cerut directorului general pentru asistenţă medicală şi sănătate publică din cadrul MS, în subordinea căruia se află direcţiile de sănătate publică să înceapă de urgenţă demersurile pentru finanţarea solicitărilor şi să ia măsurile necesare pentru urgentarea finanţării activităţii de testare de la nivelul unităţilor medicale din Capitală.


De joi, DSPMB are call-center: 021/9462

DSPMB are, începând de joi, un call center la care locuitorii Capitalei pot fi îndrumaţi sau sfătuiţi în legătură cu infectarea cu virusul SARS-CoV-2.

Numărul unic este 021/9462 şi poate fi apelat în intervalul orar 08.00- 22.00, de luni până duminică.