Adrian Marinescu, director medical al Institutului Naţional de Boli Infecţioase „Matei Balş”, a declarat că în ţara noastră se va înregistra, în a doua jumătate a acestei luni, o creştere „clară” a numărului de persoane infectate cu SARS-CoV-2. Crede că în februarie, martie şi aprilie vor exista „probleme” legate de numărul de cazuri noi de COVID-19.


„Ceea ce deja se vede este o creştere nu exponenţială deocamdată, dar este o creştere şi se va vedea în intervalul următor”, a declarat Adrian Marinescu pentru Agerpres. „Este foarte greu de spus când va fi exact vârful. (...) Mă aştept să fie un interval de maximum trei luni în care nu vom avea multe cazuri severe, dar vor fi multe infecţii şi marea problemă va fi de a gestiona situaţia, pentru că oamenii vor avea nevoie de evaluare. Ar fi ideal să se rezolve totul în pre-spital, nu la nivel de spital, la camera de gardă”.

Potrivit lui Adrian Marinescu, persoanele vaccinate cu schemă completă, cele care au trecut prin boală sau cele care s-au vaccinat şi au şi trecut prin infecţia cu SARS-CoV-2 vor avea o „probabilitate mică” de a face o formă complicată de boală şi de a ajunge la terapie intensivă.

Adrian Marinescu a completat că se aşteaptă ca în luna martie să apară „un update” al vaccinului anti-COVID.

„Este evident, din datele pe care le avem, că vaccinurile de acum nu au aceeaşi eficienţă pe varianta Omicron. Nici nu avem atât de multe date. Aşteptăm ca, probabil, undeva în martie să avem update-ul vaccinului, dar deocamdată este varianta cea mai bună de a preveni şi este clar că oamenii care au o schemă completă, mai ales dacă au şi boosterul, au o protecţie bună inclusiv în raport cu Omicron”, a explicat directorul medical al Institutului „Matei Balş”.

El a menţionat că, având în vedere ceea ce s-a întâmplat în zonele care s-au confruntat cu varianta Omicron, numărul de cazuri grave înregistrate în urma infectării cu această tulpină ar fi mai mic în comparaţie cu varianta Delta.

„Trebuie să fim atenţi şi prudenţi, mai ales că vrem să vedem exact cum se întâmplă cu populaţia Europei. Adică, să treacă măcar luna februarie şi, probabil, undeva după o lună de plin val, vom putea să tragem mai uşor nişte concluzii legate de Europa şi, mai ales, de România”, a adăugat Adrian Marinescu.

Conform acestuia, actualele antivirale au şi ele o eficienţă mai scăzută în faţa tulpinii Omicron a SARS-CoV-2: „Aşa cum vom avea nevoie de un vaccin care să fie în varianta nouă, avem nevoie şi de antivirale care să fie mult mai ţintite şi să sperăm că vor ajunge cât de repede şi la noi, mai ales că vorbim de administrare pe cale orală care se poate face şi la domiciliu şi să o facă medicul de familie, de exemplu”, a mai spus Adrian Marinescu.

 

Alergologia