Ordonanţa de urgenţă prin care Ministerul Sănătăţii propune liberalizarea şi extinderea programelor naţionale de sănătate în sistemul privat a stârnit multe controverse în societatea civilă şi printre politicieni. Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor, explică pentru MedicHub, care ar fi avantajele pentru pacienţi atunci când ordonanţa s-ar pune în aplicare. Pe de altă parte, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, arată că măsurile promovate de ordonanţa de urgenţă pentru reformele din sănătate ar fi trebuit mult mai mult discutate.

Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor:

„Toate punctele din această ordonanţă sunt solicitate de noi la Ministerul Sănătăţii, încă din 2013. În 10-12 ani,  de când existăm ca asociaţie, am primit  sute de mii de solicitări din partea pacienţilor. Dacă vorbim de avantaje pentru pacienţi sunt mai multe”, spune Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP). Acesta arată că, la început, ANPP a solicitat ca pacienţii să aibă acces la serviciile oncologice.

Preşedintele ANPP mai spune că programele oncologice şi cele pentru dializă funcţionează bine, astăzi, când nu mai sunt liste de aşteptare pentru pacienţi. Vasile Barbu precizează, însă că programul naţional pentru accidentul vascular cerebral (AVC) şi cel pentru infarct sunt în stadii incipiente.

Potrivit acestuia, tratarea pacienţilor în sistem privat, mai ales în domeniul cardiologiei, ar fi un avantaj, pentru că centrele private fac performanţă în tratarea pacienţilor cu infarct sau AVC, de la tromboliză până la extragerea cheagurilor cu diverse dispozitive.

„Avem dovada că extinderea programelor la privat va merge bine, prin exemplu dializei şi al oncologiei unde nu mai există listă de aşteptare pentru pacienţi”, adaugă Barbu.

Preşedintele ANPP susţine că ordonanţa privind liberalizarea programelor de sănătate va schimba în bine soarta pacientului, deoarece el va avea acces la servicii medicale de calitate.

„Noi am susţinut această ordonanţă, pentru că ea prevede toate demersurile noastre, pe care le-am făcut nu ieri, nu alaltăieri, ci de ani de zile, la fiecare dintre miniştri. Toate aceste lucruri sunt cerute de noi, de profesionişti, de medicii care se confruntă cu diverse blocaje pe diverse paliere terapeutice. Inclusiv, Horaţiu Moldovan s-a deplasat în ţară pentru a rezolva anumite cazuri. El cunoaşte foarte bine aceste lucruri. De această ordonanţă ar beneficia milioane de pacienţi, de la cei cuprinşi în programele naţionale, pornind de la programele de oncologie, infarct, AVC, până la alte foarte multe programe. Însă, nu toate programele vor intra şi la privat”, a încheiat Vasile Barbu.

Vlad Mixich, expert în politici de sănătate:

Pe de altă parte, Vlad Mixich, expert în politici de sănătate, arată că măsurile promovate de ordonanţa de urgenţă pentru reformele din sănătate ar fi trebuit mult mai mult discutate.

„E foarte ciudat că această ordonanţă nu a apărut încă în Monitorul Oficial. Forma ordonanţei există pe site-ul ministerului. Am văzut că a fost publicată în presă şi forma care a fost adoptată după şedinţa de guvern, care are nişte adăugiri importante faţă de forma publicată de minister. Sunt două modificări importante care au apărut – prorogarea coplăţii şi această măsură legată de liberalizarea accesului la finanţarea pentru medicina de urgenţă. Acestea două nu erau iniţial. Dacă prorogarea coplăţii a fost cerută de toată lumea, cealaltă modificare pentru medicina de urgenţă a apărut aşa, din senin. Mi se pare că nu e în regulă ca astfel de modificări să apară peste noapte. E foarte important, când promovezi astfel de măsuri, felul în care le pui în dezbatere, felul în care le comunici. Dacă nu urmezi toţi paşii în mod corect, atunci poţi obţine compromiterea unei idei foarte bune”, a explicat Vlad Mixich, pentru Medichub.

În privinţa problemei coplăţii care apărea iniţial, mai spune expertul în sănătate, dacă forma care a fost publicată în presă ca fiind cea aprobată în şedinţa de Guvern este fidelă şi dacă aceasta va apărea în Monitorul Oficial, atunci această problemă va fi îndepărtată.

„Însă, când se întâmplă asta, vedem reacţii din piaţă, mă refer la comunicatul PALMED, care este asociaţia ce reprezintă patronatele din sănătate. Au ieşit cu un comunicat foarte clar, spunând că nu se poate, şi au ameninţat, practic, că nu mai încheie contracte cu statul. Ceea ce e justificat din punctul lor de vedere, pentru că, ştim cu toţii, tarifele plătite în programele naţioanle sunt mult sub preţul lor real. Asta am spus dintotdeauna, asta e acuzaţia de adus politicienilor, pentru că această diferenţă dintre realitatea spitalului şi minciuna politică trebuie acoperită de cineva. Mă refer la diferenţa dintre preţul mincinos pe care îl plăteşte statul şi preţul real de piaţă, pentru că oamenii vor servicii de calitate”, a încheiat Vlad Mixich.

Puteţi citi Nota de fundamentare a Ordonanţei pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95/2006, precum şi textul acesteia aici https://bit.ly/2tMqMVu