Procurorii militari din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul pentru efectuarea urmăririi penale în cauze privind infracţiunile de corupţie săvârşite de militari au dispus punerea în mişcare a acţiunii penale şi luarea măsurii controlului judiciar pe o durată de 60 de zile, începând cu data de 16 septembrie, a inculpatului Săvulescu Alexandru-Florin.


La data faptelor, acesta era şef al Secţiei Chirurgie generală II din cadrul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central ,,Dr. Carol Davila” Bucureşti, fiind cadru militar activ cu gradul de colonel, se arată într-un comunicat al DNA.

Acţiunea penală a fost demarată „sub aspectul săvârşirii infracţiunii de luare de mită în formă continuată”, se precizează în comunicat.

În ordonanţa procurorilor militari se arată că, în cauză, există date şi probe care conturează următoarea stare de fapt:

„În cursul anului 2022, inculpatul Săvulescu Alexandru-Florin, medic militar la spitalul de urgenţă menţionat mai sus, ar fi primit de la mai multe persoane foloase necuvenite constând în bani şi bijuterii, în legătură cu intervenţii chirurgicale şi examene de specialitate, efectuate asupra acestora sau asupra unor apropiaţi ai acestora”, se arată în comunicat.

Pe timpul cât se află sub control judiciar, inculpatul trebuie să respecte o serie de obligaţii, între care: să nu comunice direct sau indirect, pe nicio cale, cu persoanele menţionate în ordonanţa de dispunere a controlului judiciar şi să nu desfăşoare activitatea în exercitarea căreia a săvârşit fapta.

„Inculpatului i s-a atras atenţia că, în caz de încălcare cu rea-credinţă a obligaţiilor care îi revin, măsura controlului judiciar se poate înlocui cu măsura arestului la domiciliu sau măsura arestării preventive”, se spune în document.

În comunicatul DNA se precizează că „punerea în mişcare a acţiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situaţie, să înfrângă principiul prezumţiei de nevinovăţie”.

 Ginecologia (1)