Preşedintele Organizaţiei de Serializare a Medicamentelor din România (OSMR), Dan Zaharescu, a precizat, în cadrul unei dezbateri publice organizată luni, 29 iulie, la Ministerul Sănătăţii, că doar jumătate din cele 10.000 de farmacii din România s-au înscris în Sistemul Naţional de Verificare a Medicamentelor. Legislaţia europeană prevedea ca toate farmaciile să fie înscrise în sistemul informatic începând cu 9 februarie 2019 şi să poată astfel verifica dacă un medicament este contrafăcut, înainte de a fi comercializat.

Dan Zaharescu atrage atenţia şi asupra secţiunii de sancţiuni, care în acest moment nu este reglementată şi nu se aplică.

„Din păcate, suntem în 29 iulie şi perspectivele ca anumite lucruri să intre în vigoare şi, mai ales, anumite aspecte care sunt menţionate ca având caracter retroactiv - şi mă refer aici la sancţiuni - fac imposibilă aplicarea anumitor prevederi care sunt menţionate în acest act normativ. Noi am insistat foarte mult asupra acestui act normativ, deoarece Directiva medicamentelor falsificate, atunci când a fost transpusă în legislaţia din România, a fost transpusă fără sancţiuni şi ştim foarte bine că un act normativ care nu are şi sancţiunile alături ridică o serie întreagă de dificultăţi în implementarea lui”, a explicat preşedintele OSMR.

Sancţiuni între 50.000 şi 100.000 de lei

Sancţiunile propuse ar fi cuprinse între 50.000 şi 100.000 de lei, sume care ar destabiliza activitatea oricărei farmacii, susţine preşedintele OSMR.

„Imaginaţi-vă ce ar însemna ca un agent economic, o farmacie sau un spital, să primească sancţiuni de până la 100.000 de lei. Practic, sunt sancţiuni care pun pe butuci orice fel de agent economic. Nu există niciun fel de măsuri de prevenţie sau în spiritul legii prevenţiei, aşa cum ar fi fost ea gândită. O abatere sau o disfuncţionalitate să fie mai întâi identificată, să fie o procedură pentru rezolvarea ei şi, mai apoi, să existe perspectiva sancţionării, dacă nu se conformează agentul economic", a declarat Dan Zaharescu.

Sânziana Mardare, reprezentant al Asociaţiei Farmaciilor Independente, a susţinut că astfel de amenzi ar afecta puternic o farmacie mică, din mediul rural. Ea a atras atenţia că sancţiunile ar trebui aplicate doar după ce sistemul informatic devine complet funcţional, menţionând că în prezent „lucrurile nu funcţionează cum trebuie şi asta se vede la nivelul farmaciilor, unde se blochează foarte des sistemul”.

 

Sursă: Agerpres