Telepilepsy – reţeaua de telemedicină în epilepsie din România – organizează cel mai mare cros dedicat epilepsie din ţara noastră. Evenimentul, numit „Epilepsy Challenge”, se va desfăşura în 10 oraşe din România şi are ca scop strângerea de fonduri necesare dezvoltării reţelei Telepilepsy.

Astfel, asociaţia îşi propune ca, între 2018 şi 2020, să achiziţioneze 4 aparate video EEG / an în oraşele care duc lipsa unui cabinet dedicat de epilepsie şi monitorizare EEG, să continue programele de educaţie medicală continuă pentru medicii şi asistenţii implicaţi în reţeaua de telemedicină şi să înfiinţeze un centru de sprijin psihologic pentru tinerii suferinzi şi aparţinători

Crosurile „Epilepsy Challenge” se vor desfăşura în oraşele:

  • Timişoara – 26 mai;
  • Alba Iulia, Bacău, Baia-Mare, Braşov, Craiova, Sibiu, Targu-Mures – 2 iunie;
  • Bucureşti – 9 iunie;
  • Cluj Napoca – 16 iunie

Infografic epilepsie
6 cabinete înfiinţare din fondurile strânse în 2017

La ora actuală proiectul „Telepilepsy” este funcţional în 6 cabinete existente deja în Cluj-Napoca, Oradea, Craiova, Sibiu, Bacău şi Suceava, construite mulţumită fondurilor strânse în 2017, prin Turneul World Doctors Orchestra şi Swimathlon Mureş. Au fost achiziţionate 6 aparate video EEG perfomante, conectate la un server puternic, pentru a fi la dispoziţia pacienţilor din zonele vecine oraşelor sus menţionate.

 

„Proiectul Telemedicina în Epilepsie a fost iniţiat în 2016 de către un grup de medici, susţinut de Asociaţia Cluburilor Lions România şi sponsori. Există încă diferenţe majore între modurile în care se abordează problema epilepsiei în arii geografice din ţară, atât din cauza echipamentelor medicale, cât şi a gradului de pregătire a personalului medical. Telemedicina în epilepsie oferă şansa oricărui pacient la un diagnostic timpuriu şi corect al formei de epilepsie, la monitorizarea evoluţiei în timp, acasă sau cât mai aproape de casa pacientului, care nu va mai fi nevoit să facă drumuri lungi şi costisitoare spre centrele universitare. Practic, un pacient dintr-un oraş îndepărtat, într-o zonă slab deservită medical are şansa de a fi consultat de un specialist din ţară sau din străinătate cu mare experienţă.”, a declarat dr. Bogdan Florea, coordonatorul Telepilepsy – Telemedicina în Epilepsie în România.

Circa 400.000 de români suferă de epilepsie

Epilepsia este afecţiunea sistemului nervos central care permite apariţia unor crize tranzitorii ce tulbură activitatea cerebrală, însă, între crize, pacienţii sunt şi se comportă de cele mai multe ori normal. Oficial sunt înregistrate 130.000 persoane cu epilepsie, dar numărul real în România se apropie de 400.000.

La nivel mondial, epilepsia afectează mai multe persoane decât scleroza multiplă, paralizia cerebrală, distrofia musculară şi boala Parkinson, la un loc.

Persoanele cu epilepsie evită să discute despre suferinţa lor, nu se prezintă la medic sau minimizează consecinţele bolii, deseori de frica stigmatului social, de teama pierderii locului de muncă sau a dreptului de a conduce un autovehicul.

Crosul este deschis atât cadrelor medicale, cât şi publicului larg. Înscrierile şi donaţiile se pot realiza pe site-ul: www.epilepsychallenge.ro