Copiii merită zâmbete sănătoase, fără carii, astfel, că la sfârşitul acestei luni, va debuta campania „Zâmbeşte pentru viitor”, lansată de Colgate România, împreună cu Societatea Naţională de Cruce Roşie din România şi Asociaţia Naţională de Stomatologie Pediatrică din România. Părinţii sunt invitaţi să participe la cinci webinare gratuite, susţinute de medici stomatologi pediatri şi ortodonţi, pentru a descoperi informaţii actuale despre sănătatea orală a copiilor.


Temele celor cinci webinare sunt:

29 septembrie 2020: Copilul tău merită un zâmbet sănătos!

13 octombrie 2020: Igiena orală acasă, alături de cel mic

27 octombrie 2020: Prevenirea afecţiunilor dentare în cabinetul stomatologic

10 noiembrie 2020: Igiena orală a copiilor cu aparate ortodontice

24 noiembrie 2020: Medicul stomatolog este prietenul copilului tău!

Înscrierea se poate face pe website-ul www.programscolarcolgate.ro. Fiecare webinar durează 30 de minute şi toate întrebările de la părinţi vor primi răspunsuri de la medicul stomatolog fie în timpul webinarului, live, fie ulterior, pe pagina programului.

Campania „Zâmbeşte pentru viitor” face parte din Programul Şcolar Colgate.

„De 27 de ani, Programul Şcolar Colgate a ajuns la peste 6 milioane de copii români cu lecţii de educaţie pentru sănătate şi produse de igienă orală. În acest an, în ciuda dificultăţilor de a interacţiona cu elevii din clasele 0-IV şi cu familiile acestora, am decis să continuăm Programul Şcolar Colgate, adăugând o componentă nouă, actuală. În această toamnă, îi implicăm pe părinţi în păstrarea sănătăţii întregii cavităţi orale a copiilor, organizând cinci webinare pe website-ul www.programscolarcolgate.ro.  Cursurile sunt susţinute de medici stomatologi care şi-au dedicat viaţa tratării problemelor dentare ale copiilor, ajutându-i pe aceştia să îşi recapete zâmbetul sănătos şi fericit”, a declarat Giuseppe Omar Laruccia, Director General Colgate-Palmolive România.

Programul Şcolar Colgate ajunge, în perioada septembrie-noiembrie la 200.000 de copii din 13 judeţe: Arad, Bucureşti (sectoarele 1, 2, 3 şi 5), Constanţa, Dolj, Galaţi, Giurgiu, Hunedoara, Maramureş, Mehedinţi, Olt, Prahova, Satu Mare şi Tulcea. Cei mici vor învăţa de la voluntarii Crucii Roşii Române cum să aibă grijă de dinţi şi cum să prevină afecţiunile dentare.

„Programul Şcolar Colgate a devenit o constantă a programelor de educaţie pentru sănătate desfăşurate de Crucea Roşie Română, pentru că sănătatea orală este vitală pentru starea generală a organismului şi pentru starea de bine. Ne dorim să încurajăm comportamente corecte de igienă orală în rândul copiilor, cu implicarea activă a părinţilor, pentru ca cei mici să aibă un punct de plecare în ceea ce va reprezenta o activitate de rutină în viaţa acestora”, a declarat Ioan Silviu Lefter, director general al Crucii Roşii Române.

„În acest proiect mizăm pe implicarea părinţilor. Mulţi copii încă ajung în cabinetele stomatologice târziu, cu probleme serioase. Multe dintre aceste probleme ar putea fi prevenite prin măsuri simple, care încep cu o igienă corectă şi o alimentaţie sănătoasă. Încercăm, prin acest program de webinare, să venim cu informaţii utile mai aproape de familie, de părinţi, încurajându-i totodată pe aceştia să ne adreseze în mod direct întrebările pentru care încă nu au găsit răspuns. Împreună, prin educaţie în şcoli, dar şi acasă, putem creşte generaţii de copii cu dinţi sănătoşi”, a declarat dr. Arina Vinereanu, medic primar stomatolog, Secretar General al Asociaţiei Naţionale de Stomatologie Pediatrică din România.

Despre igiena orală şi problemele dentare

Potrivit statisticilor oferite de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, aproape toţi adulţii şi 60-90% dintre copiii din întreaga lume suferă de probleme dentare. Doar 26% dintre români merg la medicul stomatolog de cel puţin două ori pe an. Mai mult, studiile arată că, în medie, un român consumă un tub şi jumătate de pastă de dinţi într-un an şi schimbă periuţa de dinţi doar o dată la 15 luni.

Cele mai frecvente probleme dentare sunt cariile şi boala parodontală (boala gingiilor), acestea fiind şi cauze majore ale pierderii dinţilor. Există mulţi factori de risc asociaţi sănătăţii orale, inclusiv alimentaţia nesănătoasă, consumul de tutun, consumul de alcool, igiena orală deficitară şi factorii sociali determinanţi.