Importanţa Zilelor Institutului Oncologic Bucureşti a fost subliniată de doi organizatori de seamă ai evenimentului, conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu şi dr. Bogdan Cosmin Tănase, manager IOB. Iată ce au declarat pentru MedicHub!


„Conferinţa Zilele Medicale ale Institutului Oncologic Bucureşti reprezintă o manifestare tradiţională a instituţiei, iar tema aleasă, „Rolul tumor board şi al medicinei personalizate”, reprezintă iar un element de maxim interes pentru oncologie, pentru medicina românească”, ne-a declarat conf. dr. Dana Lucia Stănculeanu. „Temele abordate privesc cele mai importante cancere pe care le tratăm la Institutul Oncologic. În cadrul conferinţelor, vor fi prezentate proiectele Institutului – care au fost şi vor fi în continuare rezultatele activităţii ştiinţifice a Institutului”.

Dr. Bogdan Cosmin Tănase ne-a declarat că manifestarea are loc anul acesta în formatul hibrid, impus de contextul pandemic. „Tema abordată este una esenţială pentru îngrijirea de calitate a bolnavului oncologic. E vorba de tumor board, de colaborarea multidisciplinară în tratamentul bolnavilor oncologici”, a spus managerul IOB. Şi a subliniat: „E o temă generoasă, iar acest tip de îngrijire ar trebui să devină un standard de îngrijire pentru toţi pacienţii oncologici. E regulă la nivel mondial şi trebuie să tindem spre ea”.

Ce însemnă acest lucru? Dr. Bogdan Cosmin Tănase explică: „Deciziile referitoare la tratamentul pacienţilor oncologici se iau întotdeauna în echipă multidisciplinară. De fiecare dată, când există un impas în tratamentul unui pacient, o comisie din care fac parte toţi medicii care sunt implicaţi în îngrijirea lui – pe lângă oncolog, radioterapeut şi chirurg, sigur îşi au locul în comisie şi medicul radiolog, medicul anatomopatolog, pneumolog, gastroenterolog sau alt specialist, poate neurochirurg sau ORL-ist - , şi discută cazul în scopul de a face schimb de informaţii, de a se pune la punct cu subtilităţile implicate în îngrijirea pacientului şi de a lua cea mai bună decizie”.

Managerul IOB a mai precizat că tumor board-ul funcţionează deja în Institut şi că aceste şedinţe cu echipa multidisciplinară se ţin de două ori pe săptămână. „Ceea ce ar trebui să se întâmple, în opinia mea, ar fi ca şedinţele să fie ţinute pe localizări: poate cinci şedinţe mari, una dedicată sânului, alta neoplasmelor bronhopulmonare, alta neoplasmelor digestive, neoplasmelor ORL ş.a.m.d. Iar, la şedinţele respective, să participe medici care se specializează în tratamentul anumitor tipuri de cancere. Idealul, în momentul de faţă, este să nu cuprindem o paletă largă de intervenţii, de patologii – deşi şi asta e important, pentru că îţi oferă o perspectivă mai largă -, dar ideal e să te specializezi. De exemplu, să fie oncologi specializaţi pe cancerele bronhopulmonare, pe cancerele de sân sau pe melanom, fiindcă literatura e foarte efervescentă şi a te pune la punct cu ultimele descoperiri, a fi la curent cu ultimele studii la care pacienţii pot participa e destul de greu, dacă nu imposibil, când abordezi o gamă mai largă de patologii”, a mai precizat dr. Bogdan Cosmin Tănase.


Oncolog