Dr. Cătălin Denciu, cel care a încercat să salveze pacienţii COVID cuprinşi de flăcări, în incendiul de anul trecut, de la Spitalul din Piatra Neamţ, a fost premiat de Organizaţia Mondială a Sănătăţii. Medicul s-a arătat impresionat şi emoţionat de faptul că i s-a acordat această distincţie.


„Dr. Cătălin Denciu îi îngrijea pe pacienţii COVID-19, când un incendiu a izbucnit în spitalul unde lucra”, se arată într-un tweet din data de 24 mai, al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), biroul regional pentru Europa. „În mod tragic, zece pacienţi au murit, iar dr. Denciu a suferit arsuri serioase în timp ce-i salva pe alţii. Astăzi, a primit din partea directorului general dr. Tedros (Tedros Adhanom Ghebreyesus, director general al OMS, n.red.) Premiul pentru Sănătate Globală”.

Curajul medicului român a fost lăudat chiar de directorul general al OMS, în cadrul celei de-a 74-a reuniuni a adunării generale a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Tedros Adhanom Ghebreyesus a spus că dr. Cătălin Denciu este premiat pentru „serviciul, sacrificiul şi exemplul său”  - şi a mai enumerat şi alte persoane din lume, ale căror eforturi au fost remarcate în pandemie.

Tot pe contul de Twitter al OMS/Europa a fost postat şi un filmuleţ cu mesajul doctorului român.

„Sunt impresionat şi foarte emoţionat să primesc recunoaşterea muncii şi a contribuţiei mele, din partea Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii”, a arătat dr. Denciu. „Nu m-am aşteptat nicio clipă la acest gest. Îi mulţumesc directorului general Tedros pentru acordarea acestei distincţii şi directorului regional Kluge (Hans Henri P. Kluge, n. red.), pentru nominalizarea mea”.

După ce le-a mulţumit din inimă colegilor belgieni, care l-au îngrijit, dr. Denciu s-a arătat onorat să accepte distincţia nu doar în numele întregului personal medical din România şi din toată lumea, aflat în linia întâi de luptă, ci şi în numele pacienţilor COVID care au cunoscut suferinţele bolii, precum şi în cel al „familiilor noastre, care stau alături de noi la bine şi la greu”.

Doctorul a adăugat că nu e o persoană care să vorbească mult. Consideră că şi-a făcut doar datoria faţă de pacienţi şi de colegi.

„Haina de doctor vine cu responsabilităţi şi aşteptări uriaşe. Vă îndemn să fiţi alături de personalul medical, să îl sprijiniţi şi să luptaţi împreună cu el pentru a învinge pandemia. Eroi sunt cei care zi de zi, de mai mult de un an, continuă, în ciuda tuturor greutăţilor, să fie alături de pacienţi şi de familiile lor. Este un premiu al celor rezistenţi, al celor care nu cedează şi al celor care merg mai departe – şi sunt mândru să fiu unul dintre aceşti oameni. Sănătatea este o victorie împotriva suferinţei şi a bolii. Împreună, vom învinge”.

 

Medic