Centrul de Transfuzii din Bucureşti va începe, săptămâna viitoare, procedura de colectare a plasmei de la donatorii vindecaţi de COVID-19, a declarat, pentru MedicHub, dr. Doina Goşa, directorul Centrului. Declaraţia vine, după ce Ministerul Sănătăţii a finalizat Metodologia pentru colectarea, testarea, procesarea, stocarea şi distribuţia plasmei de la donator vindecat de COVID-19 şi utilizarea monitorizată pentru pacienţii critici cu COVID-19 din secţiile ATI.

„Noi am făcut procedura şi am dat-o spre aprobare, pentru că aşa se practică de obicei. Noi ne facem procedura, iar Ministerul Sănătăţii o aprobă. S-au făcut studii, sunt încercări, tratamentul este experimental, nu este un tratament specific. Sigur că noi am început, acum, să ne preocupăm de acest tratament, pentru că, la începutul pandemiei, nu aveai cum, erau puţini pacienţi vindecaţi, boala aceasta presupune o perioadă lungă de spitalizare. Pe de altă parte, am aşteptat şi ghidul european al tratamentului cu plasmă convalescentă COVID-19 şi, acum, începem şi noi”, a declarat dr. Doina Goşa, pentru medichub.ro.

Potrivit medicului, Centrul de Transfuzii Bucureşti are echipamentul cu ajutorul căruia se recoltează plasma, prin plasmafereză.

„Avem protocoale cu Institulul de Boli Infecţioase Matei Balş şi Spitalul Clinic de Boli Infecţioase Victor Babeş. Pacienţilor vindecaţi li se va face plasmafereză la două săptămâni de la vindecare şi ei trebuie să aibă două buletine de analize negative, pe care le primesc de la spital”, a spus dr. Doina Goşa.

Însă, nu orice pacient vindecat de COVID-19 va putea dona plasmă, ci numai acei pacienţi selectaţi atent după criteriile de eligibilitate care sunt aceleaşi ca la orice donare de sânge. „Pacienţii sunt testaţi înainte şi după aceea facem procedura de plasmafereză”, a mai spus dr. Doina Goşa.

„Noi selectăm pacienţii, pentru că este foarte important ca donatorul, atunci când donează, să rămână în stare de sănătate bună, să nu-l afecteze în niciun fel donarea de plasmă, aşa cum este, de altfel, şi la donarea de sânge. Un criteriu este şi vârsta, nu putem să primi peste 65 de ani. Iar, dacă fostul pacient vindecat de COVID-19 are nişte boli cronice, nu se califică pentru donarea de plasmă”, mai arată dr. Doina Goşa.

Centrul de Tranfuzii Bucureşti va începe produra de colectare a plasmei de la pacienţii vindecaţi de COVID-19, de săptămâna viitoare.

„Eu estimez că, undeva pe miercuri, începem recoltarea primelor pungi de plasmă proaspăt congelată COVID-19, pe care le vom trimite la spitale. De la o donare de plasmafereză vom face trei punguţe, care se pot administra, pentru că un component are 200 de ml, ce poate fi administrat prin trasfuzie”, a mai spus dr. Goşa.

Medicul estimează că, în Bucureşti, sunt peste 500 de pacienţi vindecaţi, iar selecţia se va face dintre aceştia.

„Procedura durează cam jumătate de oră. Vor avea un circuit special, nu vor sta la coadă. Donatorii de plasmă au aceleaşi facilităţi ca la donarea de sânge. Ele sunt stipulate prin lege. Orice fel de donare, de sânge sau plasmă, este un act absolut voluntar”, a mai spus medicul.

Angajaţii Centrului de la Transfuzii îi vor suna pe pacienţi obişnuiţi ai Centrului ca să vadă dacă doresc să devină donatori. De reţinut, însă, că, până acum, la Centru, s-au primit telefoane de la pacienţii vindecaţi, mai ales de la medicii şi asistentele care s-au vindecat de COVID-19 şi care s-au arătat dispuşi să doneze.

Până la 23 aprilie, în România, au fost confirmate 10.096 de cazuri de persoane infectate cu SARS-CoV-2, iar dintre persoanele confirmate pozitiv 2.478 au fost declarate vindecate şi externate.

Ordinul de ministru care stabileşte modul de colectare, testare, prelucrare, stocare şi distribuire a plasmei de la donator vindecat de COVID-19 prevede că potenţialii donatori vor fi selectaţi dintre pacienţii care au fost internaţi pentru COVID-19, vindecaţi şi externaţi. Acelaşi document arată că donarea de plasmă, asemenea donării de sânge, este voluntară şi neremunerată, în condiţiile prevăzute în Legea 282/2005 privind organizarea activităţii de transfuzie sanguină.

Pentru selectarea pacienţilor vindecaţi, Centrele de Transfuzie Sanguină vor încheia protocoale cu spitalele care tratează pacienţi COVID-19 în vederea identificării acestora, potenţiali donatori, cu respectarea regulilor naţionale şi ale UE de protecţie a datelor cu caracter personal, prin semnarea de către pacient a unui consimţământ informat. Tot Centrele de Transfuzie Sanguină vor contacta potenţialii donatori şi îi vor programa pentru consult, analize şi donare. Pacienţii vindecaţi pot contacta de asemenea centrele de transfuzie sanguină în vederea programării pentru donare.