Dr. Doina Goşa, directorul Centrului de Transfuzii Bucureşti, vorbeşte într-un interviu pentru MedicHub despre situaţia donării de plasmă convalescentă şi arată că numărul de bolnavi care donează a crescut. Medicul spune că măsura recompensării bolnavilor vindecaţi de COVID-19, care donează plasmă va pune în pericol donarea de sânge. Dr. Goşa precizează că prin acest fapt se crează o discriminare faţă de donatorii obişnuiţi de sânge. „Vom lua infrigement pentru că încălcăm grav standardele şi normele europene. Nicio ţară nu plăteşte donatorii de sânge”, spune dr. Doina Goşa.


MedicHub: Doamna doctor Doina Goşa, la Bucureşti, pacienţii care au suferit de boala COVID-19 şi care donează plasmă vor fi recompensaţi cu 1.000 de euro. Care este situaţia prezentă a donării de plasmă, astfel încât a fost luată o asemenea măsură?

Dr. Doina Goşa: Nouă ne-a crescut numărul pacienţilor care donează plasmă. Facem în fiecare zi plasmafereză, pentru că a crescut şi numărul de cazuri, dar am primit şi listele de la spital cu pacienţii care s-au externat în luna iulie şi avem de unde să ne recrutăm donatorii. Noi îi sunăm şi apoi îi programăm în cazul în care doresc să doneze. Pe de altă parte, avem donatori care au început să vină şi singuri, chiar dacă nu sunt sunaţi. Au fost internaţi la alte spitale şi vor să doneze plasmă, şi noi îi primim.


MedicHub: Către ce spitale trimiteţi apoi plasma donată de pacienţii care au avut COVID-19? Care este procedura?

Dr. Doina Goşa: Aavem proceduri şi protocoale cu spitalele din Bucureşti. Nu am făcut protocol cu spitalele din afara Bucureştiului, nici nu ne-au cerut, pentru că fiecare judeţ are centru de transfuzii şi a încheiat protocol cu spitalele din judeţul respectiv. Institutul de Tranfuzii din Bucureşti deserveşte Bucureştiul şi spitalele din judeţul Ilfov.


MedicHub: Care este situaţia tratamentului cu plasmă? Există cerere mare pentru acesta?

Dr. Doina Goşa: Nu aş putea să spun că este foarte mare. Comparativ cu sângele, unde cererea este mare, aici nu este mare. În Bucureşti, sunt spitale COVID-19, sunt şi spitale de suport, sunt câteva sute de oameni internaţi în spital, însă nu toţi beneficiază de terapia cu plasmă pentru că există doar un singur moment în care se recomandă transfuzia cu plasmă - când pacienţii sunt în stare critică. Şi foarte important este şi mecanismul fizio-patogenic al acestei infecţii. De fapt, nu infecţia este cea care crează probleme, că infecţia este ca o gripă, ci complicaţiile acestei viroze sunt foarte grele – pneumonia, tulburările de coagulare, tulburările digestive. Mai nou, a apărut o nouă complicaţie - edemul cerebral - se umple creierul cu apă. Dar nu toate aceste forme clinice de complicaţii beneficiază de plasmă COVID-19. Depinde de mecanism. Şi acest lucru îl decide numai medicul curant. Cererea este de la toate spitalele care tratează pacienţi cu COVID-19.


MedicHub: Cum se proteajează medicii şi personalul medical care recoltează plasmă convalescentă? Există un protocol special pentru protecţia lor?

Dr. Doina Goşa: Noi avem o metodologie de recoltare, testare, procesare şi distribuţie a plasmei convalescente COVID-19, care a fost reactualizată, şi mai avem procedurile interne. Fiecare activitate pe care o facem cu plasmă COVID-19 este procedurată. Pe de altă parte, avem protocol cu spitalele cărora le distribuim plasma COVID-19, încheiate de la începutul pandemiei.


MedicHub: Aţi avut vreun caz de COVID-19 printre angajaţi?

Dr. Doina Goşa: Nu, nici medici, nici pacienţi. 


MedicHub:  Aţi fost consultată în privinţa faptului că bolnavii de COVID-19 vor fi recompensaţi cu 1.000 de euro?

Dr. Doina Goşa: Am fost contactată înainte de a se emite această hotărâre de către Consiliul General al Municipiului Bucureşti. Am fost contactată de directorul ASSMB, de un avocat şi de doctorul Mocanu de la Spitalul Colentina. Au venit să discutăm şi le-am explicat cât de grav este din toate punctele de vedere să dea o sumă atât de mare pacienţilor care donează plasmă COVID-19. Aruncă în aer toată munca noastră de ani de zile. Numai eu, în ultimii 10 ani, cât m-am străduit cu ajutorul tinerilor să convingem oamenii, să conştientizeze importanţa donării de sânge - că e important să dăruieşti. Acum, dintr-o dată, toată munca noastră este călcată în picioare. Sigur că donatorii de sânge şi trombocite vor fi foarte supăraţi în momentul în care se va implementa acest proiect. Vor spune – noi donăm pe 7 tichete de masă şi voi plătiţi 4.800 de lei pentru o singură donare, noi venim de ani de zile. Şi atunci numărul donatorilor va scădea. Cine îşi va asuma toată responsabilitatea în momentul când nu vom mai avea donatori, în momentul în care se va sfărâma tot eşafodul ăsta al nostru? Călcăm în picioare voluntariatul.


MedicHub: Primarul a declarat că mai există şi în alte ţări această procedură. Este adevărat?

Dr. Doina Goşa: Nu numai că nu există ţară care să-şi plătească donatorii, dar ţările europene nu oferă nimic donatorilor de sânge, doar un suc, o cafea sau nişte gustări, în caz că se simt rău. Sunt ţări precum Austria, Germania, SUA care plătesc plasma industrială - cea folosită la medicamente. Donatorul se plăteşte cu 50 de euro în condiţiile în care salariul mediu în Germania este de 2000 de euro, sau cu 50 de dolari în SUA în condiţiile în care salariul minim este de 2.000 de dolari. Iar noi le dăm donatorilor de plasmă 1000 de euro, adică două salarii. Chiar dacă se vor da pentru o perioadă scurtă, este grav. Şi vom lua infrigement pentru că încălcăm grav standardele şi normele europene. Nicio ţară nu plăteşte donatorii de sânge.


MedicHub: În ce măsură se pune în pericol siguranţa medicilor? Există riscul să fie răspândită boala?

Dr. Doina Goşa: În primul rând, că vor da năvală. Pentru 4.800 de lei vor veni mulţi oameni, inclusiv cei de acasă. Ne vor expune şi pe noi unor riscuri de contaminare, noi, care de trei luni, am stat cu grijă să nu ne contaminăm şi ne-am protejat cum am putut mai bine. Dacă intră virusul în centrul de transfuzii şi se contamiează mulţi angajaţi, închidem centrul. Şi atunci vor muri şi cei cu boală COVID-19, dar vor muri foarte mulţi în spitale, pentru că cine le mai dă sânge? Plus că e o discriminare cât casa.