O perioadă cu multe provocări, aşa descrie dr. Ioana Budiu, medic primar MF, instructor-formator MF şi membru al Grupului de Vaccinologie din cadrul SNMF, vremurile pe care le trăim. Medicul spune că sigur se va vaccina anti-COVID şi îi îndeamnă şi pe colegi, dar şi pe pacienţi să-i urmeze exemplul. „Populaţia trebuie învăţată să pună în balanţă riscul şi complicaţiile bolii versus riscul şi beneficiile vaccinării. Cele mai corecte informaţii referitoare la vaccinuri şi vaccinare le veţi obţine de la medicii care vaccinează: medicii de familie, medicii epidemiologi, infecţionişti, pediatri”, spune dr. Ioana Budiu, în interviul pentru MedicHub.


Trei vaccinuri împotriva COVID, dezvoltate de Pfizer BioNTech, Moderna şi AstraZeneca/Oxford, urmează să fie autorizate. După acest moment, după ce oamenii vor fi vaccinaţi, va intra pandemia în regres?

Dr. Ioana Budiu: Mult aşteptatul vaccin anti COVID-19 este într-adevăr foarte aproape. În curând, sperăm la sfârşit de decembrie sau la începutul lunii ianuarie, el va fi disponibil şi în România. Va începe imunizarea prin vaccinare. Conform datelor publicate până în prezent, peste 90% din persoanele vaccinate vor obţine anticorpi protectori. În consecinţă, numărul cazurilor va scădea, în 1-2 luni după începerea vaccinării. Dar, pentru a obţine o imunitate colectivă, este nevoie ca aproximativ 70% din populaţie să obţină anticorpi specifici dobândiţi fie prin boală, fie prin vaccinare. Depinde de noi toţi să ajungem la acest procent pentru a putea limita răspândirea bolii şi pentru a-i putea proteja pe cei vulnerabili şi care nu pot fi vaccinaţi.


Ce trebuie să ştie oamenii despre aceste vaccinuri?

Dr. Ioana Budiu: Este important ca populaţia generală să afle că la nivel mondial s-a depus un efort enorm, nemaiîntâlnit până acum. Cercetători şi producători şi-au unit forţele intelectuale şi materiale pentru obţinerea acestui vaccin spre folosul nostru, al tuturor. Procesul s-a desfăşurat într-un ritm alert, pentru că toţi au înţeles că această pandemie nu poate fi oprită decât după obţinerea unui vaccin sigur şi eficient. Vaccinurile aflate în prezent în fazele clinice ale studiilor, adică testarea pe un număr semnificativ de oameni, au formule bazate pe tehnici utilizate şi până acum în producerea vaccinurilor pe care le folosim deja, dar şi formule care au la bază tehnologii noi. Cel puţin 20 de echipe îşi propun să folosească material genetic (sub formă de ADN sau ARN). Aceste vaccinuri cu acizi nucleici sunt sigure şi uşor de dezvoltat. Ele nu conţin virus. Dar, până în prezent, nu există niciun vaccin autorizat care foloseşte această tehnologie.


Medicii sunt printre primii care vor fi vaccinaţi. Dar, până acum, s-au înscris pentru a fi vaccinaţi doar jumătate dintre medicii din spitale. De unde această reticenţă?

Dr. Ioana Budiu: Personalul medico-sanitar este prioritar a fi imunizat. Medicii, asistenţii medicali, personalul auxiliar din spitale sunt cei mai importanţi în îngrijirea pacienţilor, fie ei suferinzi de COVID sau de alte afecţiuni care necesită îngrijire. Această categorie a populaţiei trebuie protejată de infecţie, pentru a putea continua activitatea medicală, dar şi pentru a nu fi o sursă de infecţie. Noi, medicii de familie, ne gândim cu îngrijorare cum ar funcţiona sistemul sanitar, fără jumătate din noi, dacă ne-am îmbolnăvi (suntem aproximativ 11.000 de medici de familie în România, prima linie din sistem). Dacă medicii din spitale nu s-au înscris la vaccinare, aceasta nu înseamnă neapărat că nu o doresc. Estimarea doritorilor ne-a fost solicitată, cel puţin în judeţul Timiş, unde profesez eu, într-o vineri după-masa, pe la ora 15.00, când ni s-au solicitat aceste date până la ora 22.00. Dacă şi în spitale lucrurile au stat la fel, nu cred că a fost posibil să analizezi prea mult datele. În plus, nu s-a făcut nicio informare referitoare la vaccinarea anti COVID. În România, principalii vaccinatori sunt medicii de familie. Ei deţin cele mai multe informaţii despre vaccinuri şi vaccinare. Nu am date oficiale, dar sunt sigură că marea majoritate a medicilor de familie doreşte vaccinarea. Cred că ezitarea colegilor vine din lipsa informaţiilor.


Odată cu apariţia vaccinului apar şi diverse mituri şi teorii ale conspiraţiei cu privire la vaccin. Iar unii dintre români încep să le adopte. Cât de sigur poate fi un vaccin?

Dr. Ioana Budiu: Mişcarea antivaccin este veche. Ea dă roade acolo unde nu există educaţie şi informare corectă, unde oamenii nu obţin informaţii din surse sigure. Vaccinurile sunt cele mai testate dintre medicamente, au cele mai multe dovezi. Până să fie autorizat pentru utilizarea pe scară largă, un vaccin trebuie să parcurgă toate etapele studiilor clinice pentru a-şi dovedi siguranţa şi eficienţa în prevenirea bolii. Apoi, după autorizare, siguranţa vaccinului este supravegheată în continuare prin sistemul de supraveghere şi farmacovigilenţă, în care orice persoană, medic sau pacient poate raporta orice eveniment apărut post-vaccinal. Aceste evenimente sunt analizate de specialişti care stabilesc relaţia de cauzalitate. Atunci când reacţiile severe apar la un număr semnificativ de persoane, vaccinul (sau medicamentul, pentru că acest sistem de supraveghere include orice alt medicament) va fi retras de la utilizare.


Un medic a ieşit zilele trecute la un post de televiziune şi a spus că vaccinul este prea puţin testat şi că poate duce la modificarea ADN-ului. Ce efecte pot avea astfel de mesaje în rândul populaţiei?

Dr. Ioana Budiu:  Este trist când astfel de mesaje vin din partea unor medici fără să fie documentate. Aceste afirmaţii sunt nefondate. Faptul că discutăm despre tehnologii noi, bazate pe ADN sunt într-adevăr mai greu de digerat. Afirmaţia medicului este nesusţinută de datele disponibile până în prezent. La ora actuală, se practică o medicină bazată pe dovezi. Populaţia trebuie învăţată să pună în balanţă riscul şi complicaţiile bolii versus riscul şi beneficiile vaccinării. Cele mai corecte informaţii referitoare la vaccinuri şi vaccinare le veţi obţine de la medicii care vaccinează: medicii de familie, medicii epidemiologi, infecţionişti, pediatri. Mijloacele de comunicare mass-media au un rol important în această perioadă pentru transmiterea unor informaţii corecte populaţiei.


Cum vedeţi dumneavoastră situaţia actuală a îmbolnăvirilor? Cine are responsabilitatea înmulţirii cazurilor?

Dr. Ioana Budiu:  Situaţia actuală a cazurilor este îngrijorătoare în toată Europa, nu doar în România. Responsabilitatea o purtăm toţi. Este esenţial să respectăm în continuare recomandările de purtare corectă a măştii, de igienă personală şi decontaminare a obiectelor şi a spaţiilor şi, nu în ultimul rând, de distanţare socială pentru a nu ne infecta şi pentru a limita răspândirea infecţiei. Iar, când vom avea disponibil vaccinul, vom fi responsabili de a ne informa corect despre el şi a-i informa pe pacienţii noştri.


Cum v-a schimbat această perioadă, ca profesionist? Cum aţi trăit-o?

Dr. Ioana Budiu:  Este o perioadă cu multe provocări. Înaintea pandemiei COVID-19, ne confruntam doar cu epidemia de rujeolă. Era, şi încă este, o bucurie să pot proteja copiii prin vaccinul ROR, chiar dacă uneori vaccinarea vine după multă muncă de informare corectă a celor care caută informaţii pentru a lua decizia corectă. Această epidemie a apărut pe fondul dezinformării ce a dus la un refuz masiv al vaccinării. Medicii de familie au făcut o muncă imensă pentru a recupera restanţierii şi a creşte acoperirea vaccinală cu ROR, esenţială în limitarea epidemiei. Acum, ne confruntăm cu o pandemie pe care nu o putem controla, pentru că nu avem încă un vaccin. Este o infecţie respiratorie nespecifică despre care învăţăm în fiecare zi. Este greu de diagnosticat doar printr-un examen clinic. Testarea este destul de costisitoare pentru majoritatea pacienţilor. Ca medic de familie, a trebuit să limitez contactul apropiat cu pacienţii mei, ceea ce face dificilă examinarea lor, dar cea mai deprimantă parte a muncii din această perioadă este birocraţia fără logică, sens sau utilitate, care ne este impusă. Nenumărate legi, ordonanţe care apar peste noapte şi care nu ne fluidizează activitatea, ci, din contră, o îngreunează (nu mai departe de reintroducere şi menţinerea utilizării cardului de sănătate). Învăţ în această perioadă să ordonez şi să filtrez lucrurile importante pentru munca de medic, şi nu de birocrat. Mă bucur pentru fiecare pacient care trece cu bine prin infecţie şi sufăr alături de familiile celor care pierd lupta cu virusul, pentru că vrem sau nu, noi, medicii de familie, facem parte din familiile pacienţilor noştri.


Care este mesajul pentru colegii medici?

Dr. Ioana Budiu:  Suntem cu toţii de acord că vaccinul este cel în care ne punem speranţa. Este important să ne informăm. Din datele pe care le avem până în prezent, vaccinurile disponibile parcurg toate etapele necesare demonstrării siguranţei şi eficienţei lor în prevenirea infecţiei, înainte de autorizare. Aceasta implică testare în etape repetate, etape în care sunt înrolaţi zeci de mii de voluntari. Chiar dacă sunt tehnologii noi, neautorizate până acum, trebuie să privim spre viitor cu încredere şi cu speranţă în progresele medicinei actuale, medicină bazată pe dovezi. Pacienţii noştri, sunt sigură, ne vor urma exemplul în ceea ce priveşte vaccinarea. În fiecare zi, am cel puţin doi pacienţi care mă întreabă: „Doamna doctor, ce facem? Ne vaccinăm?”. Răspunsul meu este de fiecare dată: „Eu mă voi vaccina!”.