Medicul nutriţionist Mihaela Bilic arată într-un interviu pentru MedicHub ce alimente îi ajută pe bolnavii de COVID-19 să lupte cu boala. Supa de pui este unul dintre aceste alimente. „Acum, în perioada aceasta, cred că singurul lucru la care trebuie să fim atenţi este să mâncăm peşte gras, pentru acel Omega 3, acei acizi graşi nu avem cum să-i sintetizăm în orgasim, ei trebuie aduşi în organism. Şi atunci, poate ar fi momentul să avem prezent în dietă, de 2-3 ori pe săptămână, peştele gras”, afirmă dr. Mihaela Bilic. Medicul spune că stă la distanţă de ştiri pentru că acestea creează anxietate, dar admiră munca colegilor ei din prima linie în lupta cu noul coronavirus.


Cum vedeţi situaţia îmbolnăvirilor din prezent?

Dr. Mihaela Bilic: Nu ştiu dacă sunt cea mai bună persoană care să comenteze asta. Cred că, de fapt, aceasta este evoluţia firească a epidemiei. Nu uitaţi că nouă ni s-a spus că la căldură virusul moare şi nu a fost aşa, din primăvară ştiau că va fi un al doilea val determinat de greşelile noastre de comportament şi de faptul că toamna este sezonul gripei, şi, dacă e sezonul gripei, e şi sezonul COVID. Astă-vară, au fost mult mai multe interacţiuni, petreceri, ieşiri la terasă şi nu ne-am confruntat cu asta şi, acum, cazurile cresc de la o zi la alta acolo unde toată lumea a devenit mai atentă şi toată lumea păstrează distanţa. Acum, este efectiv sezonul gripei şi al virozelor, iar acest virus face şi el parte din acest profil de îmbolnăvire. Nu am făcut noi ceva greşit, ci, efectiv, asta este evoluţia firească a bolii.

Din punctul dumneavoastră de vedere, ca specialist, cum ar trebui să se hrănească persoanele infectate cu SARS-CoV-2? Este vorba aici şi despre multe cadre medicale care s-au îmbolnăvit.

Dr. Mihaela Bilic: Cazurile pe care eu le cunosc au fost cu manifestări uşoare. Până acum, am avut de-a face cu gripe păcătoase. Singurul lucru atipic în cazul acestei infecţii cu SARS-CoV-2 este pierderea de gust şi de miros. Pentru asta medicii recomandă să stăm acasă în mediul cel mai confortabil ca să ne putem reface mai repede. Dacă apar complicaţii respiratorii, tuse, atunci mergi la medic. În ceea ce priveşte alimentaţia persoanelor infectate cu noul coronavirus, aceasta trebuie să fie una care să întărească imunitatea. Imunitatea presupune un echilibru foarte bun la nivel digestiv, acele colonii de bacterii benefice care ne apără de agenţii patogeni. O îmbolnăvire uşoară cu luat antibiotic nejustificat omoară aceste colonii de bacterii benefice laolaltă cu agenţii infecţioşti şi ne trezim cu un intestin care este dezechilibrat. Acum, în perioada aceasta, cred că singurul lucru la care trebuie să fim atenţi este să mâncăm peşte gras, pentru acel Omega 3, acei acizi graşi nu avem cum să-i sintetizăm în orgasim, ei trebuie aduşi în organism. Şi atunci, poate ar fi momentul să avem prezent în dietă, de 2-3 ori pe săptămână, peştele gras. Apoi, să consumăm produse fermentate, de tipul sana, chefir, iaurt. Toate aceste produse conţin culturi de lactobacilli care ajută microflora intestinală să se refacă. Bineînţeles, includem în dietă tot ce înseamnă alimente de tipul supă, ciorbă acrită cu borş, care borş înseamnă tot aliment probiotic. Sunt studii ştiinţifice care arată că supa de pui este un remediu perfect pentru răceală şi gripă, scade inflamaţia de la nivelul plămânilor şi uşurează respiraţia. În rest, alimente uşoare, mâncat lucruri cât mai puţin procesate, ca să nu obosim organismul.

Dar cei care nu au contractat virusul cum ar trebui să-şi meţină imunitatea crescută? Ce alimente ar putea ajuta?

Dr. Mihaela Bilic: Un remediu ar fi să luăm timp de o lună suplimente de Vitamina C, niciodată Vitamina C nu e suficientă şi la câte lucruri are ea de neutralizat nu facem faţă doar prin aportul de alimente, şi atunci în această perioadă, putem lua supliment de până la un gram de Vitamina C, iar efectul lui asupra imunităţii este incredibil de eficient. De alte suplimente nu avem nevoie.

Sunt tot felul de teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora boala nu există, şi în care unii oameni cred. Ce le transmiteţi acestor oameni?

Dr. Mihaela Bilic: Întotdeauna vor fi aceste teorii ale conspiraţiei, despre orice subiect, şi fiecare poate să creadă ce vrea. E vorba de psihologia fiecăruia, prin această negare aceste persoane au un sentiment de linişte şi de protecţie. Nu cred că trebuie să judecăm pe nimeni, pentru că fiecare e liber să facă ce vrea şi să-şi asume răspunderea pentru faptele lui. Asta e o chestiune individuală şi de asta suntem maturi să ne asumăm consecinţele faptelor noastre.

Pe dumneavostră v-a schimbat această perioadă? Cum aţi trăit-o?

Dr. Mihaela Bilic: Eu stau la distanţă de toate ştirile, pentru că mi se pare că ele creează anxietate, nu număr cazurile în fiecare zi. Boala face parte din viaţa noastră, însă a te nevroza din cauza riscului de boală înseamnă a trăi cu drobul de sare deasupra capului. Trebuie să faci lucrurile cât mai echilibrat şi în direcţia valorilor tale şi a comportamentului pe care îl ai. Nu sunt nici înfricoşată, nici în negare.

Care este mesajul dumneavoastră pentru colegii medici?

Dr. Mihaela Bilic: Îi admir şi, în aceste condiţii, acel jurământ al lui Hipocrate şi acel har pentru meserie îşi dovedeşte importanţa, pentru că a fi în slujba unui om şi a-l ajuta să scape de suferinţă este o profesie atât de nobilă şi de specială, încât nu există nicio recompensă materială care să poată plăti asta. Dusă la extrem, menirea medicilor pe lume este să fie alături de oameni acolo unde nici propria familie nu mai poate fi alături de ei. Este o încercare grea şi am toată admiraţia şi respectul pentru munca pe care o depun.