Fondatorul Universităţii Ovidius Constanţa, dr. Vasile Sârbu, a afirmat, la prima Conferinţă Naţională „Tehnologia & IHealth în Medicina Secolului XXI”, de la Târgu Mureş, că în România există câteva spitale care au toate tehnologiile existente în lume, însă este o distanţă uriaşă între acestea şi spitalele în care se tratează majoritatea românilor.


Doctorul consideră că medicii români s-au adaptat cu dificultate la noile tehnologii, informează Agerpres

„Sunt câteva spitale care au toate tehnologiile din lume, cum ar fi Institutul Clinic Fundeni, însă la noi nenorocirea este că între spitalele normale, cu tehnologii aduse la nivelul actual al medicinei, şi spitalele obişnuite, în care se tratează românii, e o distanţă uriaşă. (...) O să vedeţi că şi la Londra, şi într-un spital mic dintr-un orăşel oarecare, tehnologiile sunt la fel. Adică dispun şi de CT, şi de RMN, şi de cateterism cardiac şi de tot ceea ce trebuie. La noi, ca să le faci pe astea, trebuie să te deplasezi către nişte doctori cu nume sau către nişte instituţii private ori de stat, unde să-ţi faci respectiva investigaţie”, a declarat dr. Vasile Sârbu.

Doctorul a arătat că, spre exemplu, un pacient care ar dori să vadă dacă are metastaze în faza chimică, când nu se văd la RMN sau la CT, ci doar cu o tehnologie foarte modernă - PET-CT, nu are acces la acest tip de aparate, pentru că ele se găsesc doar în marile centre universitare.

Doctorul constănţean consideră că elita trebuie să se răspândească în toate unităţile sanitare şi că asta înseamnă să existe endoscopişti şi în spitalele mici, să se facă puncţii, să fie laboratoare.

 


Psihiatru (2)