Îngrijirile paliative sunt în continuare Cenuşăreasa serviciilor medicale din România. În ciuda nevoii neacoperite, doar 5,4% la nivel naţional, şi a opiniei generale a medicilor care intră primii în contact cu nevoia pacienţilor şi aparţinătorilor de îngrijire specializată pentru pacienţii diagnosticaţi cu boli aflate în stadii avansate, a zecilor de planuri şi plănuleţe puse la punct de autorităţi, situaţia este la fel de dramatică ca până acum.


„Întrebarea oricărei persoane care are în grijă un om drag cu o boală fatală este: unde îl pot interna pentru a-i uşura lupta cu boală şi a-i oferi confortul pe care îl merită? Experienţa celor care sunt puşi în situaţia asta este nu doar dramatică, ci devine deja un factor de stres în plus care le impacteaza considerabil viaţa. De aceea, am pus la punct în cadrul Enayati Hospital, în primul Oraş Medical din România, un departament complet de îngrijiri paliative, atât din punct de vedere al echipei pluridisciplinare medicale dar şi a dotărilor medicale, tocmai pentru a putea oferi un răspuns familiilor care au nevoie de ajutor”, afirmă dr. Wargha Enayati, medic cardiolog, citat într-un comunicat.

Aşa cum se ştie, îngrijirile paliative combină intervenţii şi tratamente având ca scop îmbunătăţirea calităţii a vieţii pacienţilor şi familiilor acestora, pentru a face faţă problemelor asociate cu boala ameninţătoare de viaţă, prin prevenirea şi înlăturarea suferinţei, prin identificarea precoce, evaluarea corectă şi tratamentul durerii şi al altor probleme fizice, psiho-sociale şi spirituale, fiind completate si de îngrijirile terminale care sunt acordate unui pacient atunci când nu mai este posibilă îmbunătăţirea prognozei fatale a stării de boală, precum şi îngrijirile acordate în apropierea decesului.

„În cadrul Enayati Hospital oferim serviciile de îngrijiri paliative ce pornesc de la 600 de lei pe zi şi compensare de la CNAS”, se subliniază în comunicat.

Serviciile pun accent pe:

  • abordarea multidisciplinară a cazului (specialişti în chirugie, oncologie, cardiologie, radioterapie, boli infecţioase, neurologie);
  • managementul simptomelor (greaţă, vărsături, delir, halucinaţii, agitaţie, constipaţie, etc); 
  • pacientii au la dispozitie linie de gardă asigurată de medici specialişti şi primari;
  • asistenţă medicală 24/24 oferită de personal certificat pentru monitorizarea parametrilor fiziologici;
  • tratament suportiv post chimioterapie dar şi pe durata şedinţelor de radioterapie;  
  • terapia durerii;
  • evaluarea chirurgicală şi imagistică de urgenţă;
  • posibilitatea de internare în cadrul ATI, la nevoie.

Dr. Oana Donea, şef secţie Îngrijiri Paliative, Enayati Hospital: „Managementul stării terminale, evaluarea şi suportul psihologic şi spiritual vin să completeze procedurile medicale absolut esenţiale pentru pacientul aflat in acest moment al vieţii. În cadrul Enayati Hospital oferim suport familiei pacientului pentru a înţelege procesul şi efectele tratamentului paliativ, abordăm holistic nevoile pacientului (probleme fizice, sociale, psiho-emoţionale, spirituale). De asemenea, îngrijirea paliativă ajută familia pacientului să facă faţă mai uşor situaţiei. Chiar dacă vestea că ai fost diagnosticat cu o boală care îţi poate ameninţa viaţa este greu de acceptat, specialiştii care te îngrijesc te vor ajuta să ai o atitudine pozitivă pe tot parcursul tratamentului şi să înţelegi că, de multe ori, diagnosticul nu înseamnă şi un verdict. Dacă lupţi alături de medicii tăi şi urmezi corect tratamentul, şansele de reuşită cresc simţitor şi felul în care te simţi fizic şi emoţional se va îmbunătăţi”.

Dr. Oana Donea este medic primar oncolog, cu supraspecializare în îngrijire paliativă. Rezidenţiatul în specialitatea Oncologie l-a făcut la Institutul Oncologic din Bucureşti, iar după ce a terminat, ca medic specialist, în 1995, a activat ca oncolog în cadrul spitalului de bolnavi cronici şi geriatrie Sf. Luca. Ulterior, a decis să se dedice îngrijirilor paliative şi după patru ani de muncă într-un ONG, a înfiinţat Serviciul Mobil de Îngrijire Paliativă, care se ocupă de bolnavii de cancer în Bucureşti şi în împrejurimi. Din 2011, dr. Oana Donea este membru al grupului de lucru pentru dezvoltarea îngrijirii paliative, în Europa al Asociaţiei Europene de Îngrijire Paliativă.

Despre îngrijirile paliative, în cifre şi fapte:

  • 70% dintre medicii de familie consideră că pacienţii care au nevoie de îngrijiri paliative trebuie să ajungă într-un centru specializat; 
  • 5,4% din nevoia de ingrijiri paliative poate fi acoperită in România; 
  • Enayati Hospital a adus pe piaţa din România conceptul de îngrijire integrată cu accent pe alinarea suferinţei pacientului şi familiei: „Tratăm pacientul, nu boala şi punem accent pe calitatea vieţii!”; 
  • Dr. Oana Donea, şef secţie Îngrijiri paliative Enayati Hospital: „Oferim suport familiei pacientului pentru a înţelege procesul şi efectele tratamentului paliativ”; 
  • Pacienţii aflaţi în stadiu avansat de boală au nevoie de condiţii spitaliceşti cu linie de gardă permanentă, terapia durerii şi ingrijire medicală specializată.

 

 

Medic