Indivizii supraponderali sau obezi cu diabet zaharat de tip 2 sunt mai predispuși să prezinte structuri anormale ale creierului și să dezvolte disfuncții cognitive, arată un recent studiu colaborativ între cercetătorii de la Univeristatea Pentru Femei Ewha, din Seul, Coreea de Sud, și oamenii de știință de la Universitatea din Utah, Salt Lake City, SUA. Această descoperire sugerează că pacienții cu diabet zaharat de tip 2 ar trebui să fie foarte atenți la factorii de risc determinați de obezitate.

Studii precedente au revelat efectele negative pe care diabetului de tip 2 combinat cu obezitatea îl au asupra mai multe organe. Într-adevăr, diabetul de tip 2 este asociat cu disfuncții cognitive și se crede că poate crește riscul de demență. Recentul studiu a avut scopul de a investiga efectul combinat al diabetului de tip 2 și al obezității asupra funcțiilor cognitive și structurii creierului.

150 de oameni, cu vârste cuprinse între 30 și 60 de ani, au fost recrutați pentru studiu și împărțițiți în trei grupuri a câte 50 de persoane după criterii de vârstă, sex și momentul în care au fost diagnosticați cu diabet. Un grup de control a fost compus din 50 de persoane fără diabet de tip 2 și cu o greutate normală, alt grup din 50 de diabetici cu greutate optimă, iar al treilea grup, persoane supraponderale sau obeze cu diabet zaharat de tip 2. Pacienții diabetici fuseseră diagnosticați în ultimii 5 ani și nu primiseră un tratament constant cu insulină. Pe lângă testele cognitive cu rolul de a evalua funcțiile executive, memoria și viteza psihomotorie, s-au efectuat și analize IRM amănunțite.

Cel mai redus volum de materie cenușie din lobul temporal, frontoparietal, occipital și cortexul motor s-a întregistrat în grupul pacienților supraponderali și obezi cu diabet zaharat de tip 2, urmat de grupul celor diabetici, dar cu greutate normală.

Aceste modificări ale creierului oferă o explicație pentru corelația dintre diabetul de tip 2, obezitate și dezvoltarea demeței. De exemplu, un indicator timpuriu al bolii Alzheimer este degradarea lobului temporal.

„Aceste descoperiri sugerează că greutatea poate juca un rol suplimentar în declanșarea disfuncțiilor cognitive la pacienții cu diabet de tip 2”, menționează cercetătorii și subliniază, de asemenea, că studiul lor nu a inclus persoane supraponderale, dar fără diabet. Acesta ar putea fi o direcție pentru studiile viitoare.

Sursa: European Medical Journal