Ministerul Sănătăţii anunţă, marţi, că 40 de copii de la Liceul Teoretic „Adam Muller Guttenbrunn” din Arad au ajuns la spital cu erupţii la nivelul feţei, greţuri şi vărsături. 14 dintre elevi au rămas internaţi. Simptomele ar fi fost provocate de o operaţiune de Dezinfecţie, Desinsecţie şi Deratizare (DDD), care s-a făcut în sălile de curs.

„Nu este normal ca, după evenimentele tragice de la Timişoara, o astfel de situaţie să se repete la numai două luni. Am dispus atunci să fie verificate toate firmele care efectuează operaţiuni de deratizare, dezinfecţie şi dezinsecţie, dar se pare că la Arad nimeni nu şi-a făcut treaba. Iată cum, 20 de copii au ajuns la UPU cu iritaţii faciale şi oculare pentru că, în continuare, operaţiunile DDD se fac după ureche. Am dispus trimiterea de îndată a Corpului de Control din Ministerul Sănătăţii, dar şi a Inspecţiei Sanitare de Stat, pentru a stabili modul cum firmele care folosesc biocide au fost controlate. Vor fi măsuri drastice, iar cei vinovaţi care atentează la sănătatea publică vor plăti, chiar de vom fi nevoiţi să schimbăm radical legislaţia”, a declarat Victor Costache, ministrul Sănătăţii.

O echipă de inspectori din cadrul DSP Arad s-a deplasat la unitatea şcolară şi a cerut de la ISU Arad autospeciala de cercetare CBRD pentru a se verifica toxicitatea aerului din sălile de curs, potrivit Agerpres.

O altă echipă a DSP Arad, formată din epidemiologi, s-a deplasat la Spitalul Judeţean pentru a verifica, împreună cu personalul medical, simptomatologia copiilor.

De asemenea, reprezentanţi ai DSP Arad şi Poliţia caută firma care a efectuat operaţiunile DDD.

Prefectul judeţului Arad, Gheorghe Stoian, a declarat că marţi vor fi suspendate cursurile în clădirea unităţii şcolare unde s-a efectuat deratizarea.