Guvernul României a aprobat joi, 23 august, trecerea inspecţiei de autorizare a unităţilor farmaceutice în sarcina Direcţiilor de Sănătate Publică. Noile modificări aduse Legii farmaciei nr. 266/2008 introduc, de asemenea, sancţiuni pentru unităţile care practică preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de Ministerul Sănătăţii.


ANMDM – responsabilă pentru supravegherea unităţilor farmaceutice

Ministerul Sănătăţii menţionează, în comunicatul trimis presei, că inspecţia de supraveghere a activităţii unităţilor farmaceutice va fi exercitată de către personalul împuternicit din cadrul Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale (ANMDM), „instituţie cu infrastructură şi capacitate de a exercita această activitate”.
 

Sancţiuni pentru preţuri neconforme cu cele aprobate de minister

Modificările aduse Legii Farmaciei prevăd o serie de sancţiuni aplicate unităţilor farmaceutice care comercializează medicamente fără preţ de producător aprobat de Ministerul Sănătăţii sau care practică preţuri cu amănuntul mai mari decât cele aprobate de minister. De asemenea, sunt prevăzute sancţiuni pentru farmaciile care nu deţin autorizaţie de funcţionare în conformitate cu prevederile legale pentru vânzarea şi eliberarea online a medicamentelor care se eliberează fără prescripţie medicală.

Ministerul Sănătăţii va elabora normele de aplicare a ordonanţei de guvern în termen de 60 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial.