A doua doză de vaccin împotriva COVID-19, de la AstraZeneca, nu trebuie administrată persoanelor care au avut cheaguri de sânge şi valori scăzute de trombocite după primirea primei doze de vaccin, a arătat Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA),


Sfaturile pentru profesioniştii din domeniul sănătăţii au fost oferite de EMA în cadrul unei revizuiri în curs a unor cazuri rare, dar severe, de formare de cheaguri de sânge, legate de vaccinarea cu serurile AstraZeneca şi Johnson & Johnson, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

EMA analizează, din luna martie, cazurile de persoane vaccinate, care au prezentat tulburări de coagulare. Agenţia Europeană a recomandat deja ca pe etichetele ambelor vaccinuri să fie înscris un avertisment cu privire la problemele de coagulare, menţionând în acelaşi timp că beneficiile generale depăşesc riscurile.

Cei care doresc să se vaccineze trebuie să fie conştienţi de simptome, ca să poată primi, dacă e cazul, tratament medical specializat. Persoanele imunizate ar trebui să fie atente la semnele care indică eventuale tulburări de coagulare, în termen de trei săptămâni de la primirea primei doze a vaccinului Vaxzevria, produs de AstraZeneca.



Alergologia