Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a autorizat vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de compania americană Novavax, care utilizează o tehnologie considerată clasică în raport cu cele aflate la baza serurilor deja aprobate în Uniunea Europeană.


Tehnologia care stă la baza vaccinului dezvoltat de compania americană Novavax – ser denumit Nuvaxovid -  ar putea să reducă scepticismul în rândul persoanelor nevaccinate, informează agenţiile de presă internaţionale.

Serul devine astfel „cel de-al cincilea vaccin recomandat în UE, pentru a preveni COVID-19 în rândul persoanelor de peste 18 ani”, a anunţat EMA într-un comunicat citat de AFP şi preluat de Agerpres.

Decizia anunţată de EMA urmează să fie validată de Comisia Europeană printr-o aprobare oficială, precizează agenţia dpa.

Spre deosebire de cele patru vaccinuri anti-COVID-19 deja aprobate în UE, serul produs de Novavax este un vaccin subunitar, bazat pe proteine recombinante, care declanşează o reacţie imunitară fără prezenţa unui virus. Conţine microparticule - o versiune produsă în laborator a proteinei spike a SARS-CoV-2.

Tehnologia folosită de compania Novavax este similară celei utilizate la fabricarea vaccinurilor împotriva hepatitei B şi a tusei convulsive, care datează de câteva decenii şi sunt utilizate pe scară largă în lume.

CEO-ul companiei Novavax, Stanley C. Erck, consideră că acest vaccin „ar putea contribui la surmontarea principalelor obstacole cu care se confruntă vaccinarea la nivel mondial, mai ales a provocărilor legate de distribuţia mondială şi a ezitărilor faţă de vaccinare”.

Datele ştiinţifice obţinute din două studii de mare amploare - unul în Marea Britanie, altul în Statete Unite şi Mexic -, realizate pe mai mult de 45.000 de persoane, au arătat că vaccinul Novavax are o eficacitate de aproximativ 90% în reducerea numărului de cazuri simptomatice de COVID-19, a precizat EMA, care a adăugat că datele actuale sunt limitate în ceea ce priveşte eficacitatea serului împotriva unor variante îngrijorătoare ale noului coronavirus, inclusiv împotriva Omicron.

„După o evaluare amănunţită, comitetul pentru medicamente de uz uman din cadrul EMA (CHMP) a ajuns, prin consens, la concluzia că datele despre acest vaccin sunt robuste şi îndeplinesc criteriile de eficacitate, siguranţă şi calitate din UE”, a anunţat EMA în comunicat.

Potrivit Reuters, vaccinul Novavax a primit o aprobare de utilizare condiţionată în UE, la persoane de peste 18 ani. Serul se administrează în două doze la un interval de trei săptămâni, iar efectele secundare observate după vaccinare în studiile clinice au constat doar în simptome uşoare sau moderate, care au dispărut în câteva zile după inoculare.

Autorizarea EMA a fost realizată înaintea unei posibile autorizări a serului în Statele Unite, unde compania Novavax a anunţat că s-a confruntat cu probleme de producţie şi că intenţionează să depună cererea oficială de aprobare la Agenţia americană a Medicamentului (FDA) înainte de sfârşitul acestui an.

 

Oncolog