Comitetul Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA/CHMP) a concluzionat că o doză suplimentară de vaccin împotriva COVID-19, cu serurile produse de Pfizer/BioNTech şi Spikevax/Moderna, poate fi administrată persoanelor cu sistem imunitar grav slăbit, la cel puţin 28 de zile de la a doua doză.


Recomandarea vine după ce studiile au arătat că o doză suplimentară din aceste vaccinuri a crescut capacitatea de a produce anticorpi împotriva virusului care provoacă COVID-19 la pacienţii cu transplant de organe cu sistem imunitar slăbit, arată Grupul de comunicare al CNCAV.

Este de aşteptat ca doza suplimentară să mărească semnificativ protecţia împotriva COVID-19 la cel puţin unii pacienţi, se mai arată în comunicat. 

Informaţiile despre ambele vaccinuri vor fi actualizate şi vor include această recomandare şi în Rezumatul Caracteristicilor Produsului.

Potrivit Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA), este important să se facă distincţia între doza suplimentară pentru persoanele cu sistem imunitar slăbit şi dozele de rapel pentru persoanele cu sistem imunitar normal.

Pentru cei din urmă, CHMP a evaluat datele pentru vaccinul dezvoltat de Pfizer: se indică o creştere a nivelului de anticorpi atunci când se administrează o doză de rapel la aproximativ 6 luni după a doua doză la persoanele cu vârsta cuprinsă între 18 şi 55 de ani. În temeiul acestor date, Comitetul a concluzionat că dozele de rapel pot fi luate în considerare la cel puţin 6 luni după a doua doză, pentru persoanele cu vârsta de peste 18 ani.

„La nivel naţional, organismele de sănătate publică pot emite recomandări oficiale cu privire la utilizarea dozelor de rapel, luând în considerare datele privind eficacitatea emergentă şi datele de siguranţă. Riscul apariţiei afecţiunilor cardiace inflamatorii sau a altor reacţii adverse foarte rare după un rapel nu este cunoscut şi este monitorizat cu atenţie”, mai arată Grupul de comunicare.

În România, la data de 28 septembrie a.c., a demarat administrarea dozei a treia pentru persoanele care au împlinit şase luni de la primirea dozei a doua.

Doza 3 este ferm recomandată:

  • persoanelor cu risc mare de dezvoltare a unor forme severe – persoane vulnerabile: cei peste 65 de ani, cu boli cronice (indiferent de vârstă), persoanele din centrele medico-sociale şi alte categorii vulnerabile prevăzute în strategia naţională de vaccinare;
  • persoanelor cu risc mare de expunere: personal medico-social şi din învăţământ.

Accesul la vaccinare este permis şi altor categorii populaţionale, care au cel puţin 6 luni de la administrarea dozei 2 de vaccin, indiferent dacă au istoric de trecere prin boală.

Doza a treia (booster) se efectuează numai cu vaccinurile pe bază de ARN mesager, indiferent de schema iniţială. Totodată, persoanele vaccinate cu Astra Zeneca primesc doza 3 cu unul dintre vaccinurile produse de companiile Pfizer/BioNTech sau Spikevax/Moderna, mai arată Grupul de comunicare CNCAV.

 

ORL