Agenţia Europeană a Medicamentului iniţiază evaluarea molnupiravir, pentru a susţine decizia autorităţilor naţionale cu privire la posibila utilizare a tratamentului pentru COVID-19, înaintea obţinerii autorizaţiei oficiale de punere pe piaţă.


Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) şi Şefii Agenţiilor Medicamentului (HMA) au convenit asupra necesităţii unor recomandări suplimentare cu privire la tratamentele pentru COVID-19, având în vedere ratele în creştere ale infecţiilor şi deceselor cauzate de boală în Uniunea Europeană, se arată într-un comunicat.

În acest scop, EMA evaluează datele disponibile privind utilizarea molnupiravir (cunoscut şi ca MK 4482 sau Lagevrio) pentru a sprijini deciziile naţionale, cu privire la posibila utilizare a acestui tratament pentru COVID-19 înaintea autorizaţiei oficiale de punere pe piaţă.

În paralel cu procedura de evaluare continuă aflată în desfăşurare, Comitetul EMA pentru medicamente de uz uman (CHMP) va oferi un aviz ştiinţific armonizat la nivelul UE în cel mai scurt timp posibil, pentru a ajuta autorităţile naţionale să decidă cu privire la asigurarea accesului cât mai rapid la molnupiravir, la nivel naţional, în contexul unei situaţii de urgenţă, spre exemplu, se mai arată în comunicat.

Molnupiravir este un medicament antiviral oral dezvoltat de MSD (Merck Sharp & Dohme), în colaborare cu Ridgeback Biotherapeutics. Reduce capacitatea SARS-CoV-2 de a se multiplica în organism, prin creşterea numărului de erori în materialul genetic al virusului, într-un mod care afectează capacitatea acestuia de a se replica.
 

ORL