Comitetul de Evaluare a Riscurilor şi Farmacovigilenţă (PRAC), însărcinat cu monitorizarea şi evaluarea securităţii medicamentelor de uz uman autorizate de EMA, a concluzionat că neobişnuitele cheaguri de sânge, însoţite cu un nivel scăzut de tromobocite, ar trebui să fie considerate ca efecte secundare foarte rare produse de vaccinul AstraZeneca. PRAC mai arată că nu au fost confirmaţi factori de risc specifici.


Într-un informare din data de 7 aprilie a Agenţiei Europene a Medicamentului (EMA) se mai arată că, până acum, cazurile raportate au privit femei sub 60 de ani, care au avut reacţii adverse la peste două săptămâni de la vaccinarea cu Vaxzevria – cunoscut anterior sub numele de vaccinul anti-COVID-19 AstraZeneca. „În baza datelor care sunt disponibile în momentul de faţă, nu au fost confirmaţi factori de risc specifici”.  

Persoanele care au fost vaccinate ar trebui să ceară asistenţă medicală imediat ce dezvoltă următoarele simptome: dificultăţi de respiraţie, durere în piept, picioare umflate, durere abdominală permanentă, simptome neurologice, care includ dureri de cap severe şi vedere tulbure, mici pete de sânge sub piele mai departe de zona unde s-a făcut injecţia.

Comitetul arată că a analizat în profunzime cazurile raportate în baza de date europeană privind siguranţa medicamentelor. Mai arată că boala COVID-19 este asociată cu risc de spitalizare şi moarte, că asocierea de cheaguri de sânge cu un nivel scăzut de plachete sanguine are loc foarte rar, şi că beneficiile vaccinului în a preveni îmbolnăvirea sunt mai mari ca riscurile efectelor secundare.

În informare, se mai arată că o posibilă explicaţie a reacţiei adeverse nedorite este un răspuns imun, care duce la situaţii similare celor observate uneori la pacienţii trataţi cu heparină – trombocitopenia indusă de heparină, TIH.

PRAC a solictat noi studii şi amendamente care să se adauge celor în curs, pentru a aduce mai multe informaţii – şi va lua orice alte măsuri necesare.

PRAC mai subliniază importanţa tratamentului medical prompt, de îndată ce pacientul sau medicul recunoaşte semnele unei tulburări de coagulare.



Oncolog