Vaccinul Pfizer/BionTech împotriva COVID-19 nu are legătură cu morţi semnalate în urma vaccinării şi nu prezintă niciun nou efect secundar, a anunţat vineri Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA), relatează AFP.


Autoritatea europeană de reglementare anunţă într-un comunicat că a examinat decesele înregistrate de la începutul desfăşurării vaccinului - mai ales în rândul bătrânilor - şi „a conchis că datele nu arată o legătură cu vaccinarea cu Comirnaty şi că aceste cazuri nu ridică o problemă de siguranţă” a vaccinului, scrie News.ro.

În prima sa actualizare cu privire la siguranţa vaccinului de când UE şi-a început campania de vaccinare, în decembrie, EMA conchide că datele „sunt coerente cu profilul cunoscut al siguranţei vaccinului şi că niciun nou efect secundar nu a fost identificat”.

Semnalări ocazionale ale unor reacţii alergice grave nu depăşesc ceea ce s-a descoperit în legătură cu acest „efect secundar cunoscut”, precizează EMA, cu sediul la Amsterdam.

„Avantajele Comirnaty în prevenirea COVID-19 continuă să fie mai importante decât toate riscurile şi nu există nicio schimbare în recomandări în ceea ce priveşte utilizarea vaccinului”, anunţă EMA.

Autoritatea de reglementare a UE a aprobat, până în prezent, două vaccinuri - cel al alianţei americano-germane Pfizer/BionTech şi cel al companiei americane în domeniul biotehnologiei Moderna.

EMA urmează să-şi prezinte „verdictul” cu privire la un al treilea vaccin, cel al alianţei britanice AstraZeneca/Oxford.

Un număr de ţări nordice - inclusiv Norvegia, Danemarca, Finlanda, Islanda şi Suedia - au semnalat decese ale unor persoane care au fost vaccinate cu vaccinul Pfizer/BionTech, însă nu s-a stabilit vreo legătură directă cu vaccinul.

Pediatru