Vaccinurile împotriva COVID-19 care folosesc tehnologia ARN mesager (ARNm) par a fi eficace împotriva variantei indiene a SARS-CoV-2, a transmis Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA).


Datele evaluate de agenţia europeană privind eficacitatea vaccinurilor ARNm împotriva variantei B.1.617 (indiană) sunt încurajatoare, a declarat, în cadrul unei conferinţe de presă, specialistul EMA în domeniul strategiei de vaccinare, Marco Cavaleri. El s-a arătat optimist şi asupra capacităţii de protecţie a vaccinurilor care funcţionează pe bază de adenovirus, cu menţiunea că EMA aşteaptă date suplimentare din India, unde este administrată o versiune a vaccinului AstraZeneca, relatează relatează AFP, preluată de Agerpres.

Varianta B.1.617, detectată prima dată în India în octombrie, a fost confirmată în 44 de ţări. Săptămâna aceasta. Organizaţia Mondială a Sănătăţii a inclus-o în rândul variantelor „îngrijorătoare”, alături de cele apărute în Marea Britanie, Africa de Sud şi Brazilia. Toate sunt considerate a fi mai periculoase, fiindcă sunt mai contagioase, produc simptome mai grave şi sunt posibil mai rezistente la vaccinurile existente.

Pe de altă parte, EMA consideră că este nevoie de mai multe date clinice despre gradul de protecţie al vaccinurilor actuale, înainte de a se lua o decizie privind administrarea unor doze de consolidare.

Marco Cavaleri a avertizat asupra unor acţiuni „premature” privind administrarea unor doze de consolidare. „Trebuie să avem date care arată concret, prin evidenţe din lumea reală sau teste clinice, care este nivelul de protecţie oferit de vaccinurile pe care le avem în prezent”, a spus el. Uniunea Europeană a început deja să comande vaccinuri pentru eventuale doze de consolidare, iar Statele Unite au început să facă planuri pentru administrarea unei a treia doze până la iarnă, în cazul persoanelor deja vaccinate cu serul Pfizer-BioNTech sau Moderna.


Oncolog