În zona de Nord a Bucureştiului a fost ridicat un ansamblu de spitale cu o capacitate totală de 300 de paturi, imagistică, săli de chirurgie, 18 paturi ATI, radioterapie, PET-CT, medicină nucleară, centru de recuperare şi fizioterapie şi 60 de cabinete medicale care acoperă toate specialităţile, de la medicină de familie până la medicină integrativă, cu toată infrastructura necesară gândită, proiectată şi executată conform cerinţelor legale şi medicale ale anului 2021.


În ultimii 30 de ani, în Bucureşti, au fost construite doar patru spitale Greenfield: spitalul Euroclinic - construit în 2005 şi achiziţionat în 2010 de Reţeaua Regina Maria, cu o suprafaţă de 4000 de metri pătraţi; Spitalul Monza Centru Cardiovascular - cu o suprafaţă de 18000 de metri pătraţi; Spitalul de Copii Victor Gomoiu - cu o suprafaţă de 19300 de metri pătraţi (singura investiţie a statului) şi Enayati Medical City - cu o suprafaţă de 35000 de metri pătraţi şi multiple funcţiuni spitaliceşti.

Primul oraş medical din România, Enayati Medical City, a demonstrat că se poate face de la zero, repede şi corect infrastructura spitalicească performantă care să servească, în primul rând, interesului public, în condiţii de maximă siguranţă atât medicală, cât şi umană. Investiţia s-a ridicat la 60 de milioane de euro şi a durat, de la faza de autorizaţie de construcţie până la deschiderea propriu-zisă, doi ani.

„Am realizat, în doi ani, o unitate spitalicească cu 300 de paturi, luând în considerare toate circuitele şi nevoile pe care le-ar putea avea o asemenea structură. De la circuitul de gaze medicale, la şapte circuite diferite de ventilaţie realizate peste normele în vigoare (post-operator şi ATI, operator, transplant medular, radioterapie, cabinete medicale şi saloane), la rezerva de apă de peste 100 de metri cubi, la distanţare conformă cu normativele în vigoare, inclusiv cele epidemiologice, la reţeaua electrică realizată în parametri de consum reali, toate au fost gândite şi executate de la început. Acesta este marele atu al spitalului construit de la zero. De aceea, consider o urgenţă maximă în România investiţiile în spitale noi. De aceea, alături de partenerii de la Monza, am dezvoltat infrastructura spitalicească Greenfield”, a declarat dr. Wargha Enayati, promotorul Enayati Medical City.


Enayati Medical City în cifre

  • un spital de oncologie şi recuperare cu 6 săli de operaţie şi 100 de paturi, din care 18 ATI şi chimiorerapie, operat de Monza, buncăre pentru radioterapie, PET-CT şi medicină nucleară operate de Neolife;
  • un spital de recuperare şi geriatrie, cu secţii de recuperare de scurtă durată, recuperare de lungă durată, boli neurodegenerative şi paliaţie cu 150 de paturi;
  • un centru rezidenţial pentru vârstnici, cu apartamente şi camere destinate asigurării unui trai demn seniorilor noştri, cu 50 de locuri şi centru de zi pentru seniori, cu activităţi recreative;
  • cea mai mare policlinică, cu 60 de cabinete medicale în care funcţionează furnizori diferiţi de servicii medicale (Concierge Medical by Intermedicas, Dr. Leventer, Dr. Leahu, Secom, Clarfon, Senior City, Synevo) şi care va acoperi toată aria de specialităţi medicale, de la recoltare la recuperare cardio şi neuro;
  • un centru de wellness cu fizio-kinetoterapie, dotat cu o piscină, sală de fitness şi toate funcţiunile de ultimă generaţie.

În completarea funcţiunilor medicale, în Enayati Medical City, am inclus restaurant, cafenea, magazine, farmacii, birouri, sală de conferinţe de 200 de locuri, spaţiu de expoziţie şi leisure, parcare supra şi subterană, cu peste 170 de locuri, grădini suspendate, curţi de lumină şi decoraţiuni de lux.

Ambulatoriul Enayati Medical City a fost deschis în 26 ianuarie, 60 de cabinete medicale aflându-se la dispoziţia pacienţilor.

Foto credit: Octav Ganea


Medic