Varianta indiană a coronavirusului (varianta Delta) este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta britanică (varianta Alpha), dominantă anterior în Marea Britanie, a declarat un cunoscut epidemiolog. El a avertizat că varianta indiană ar putea provoca un nou val epidemic, comparabil ca amploare cu cel precedent.


Potrivit lui Neil Ferguson, epidemiolog la Imperial College London, modele matematice sugerează că un al treilea val de COVID-19 ar putea rivaliza cu valul doi, provocat de varianta Alpha, prin care a trecut Marea Britanie în iarnă, relatează Reuters, preluată de Agerpres.

Acum, varianta Delta este dominantă în Regatul Unit, iar rata ei de transmitere este estimată la 60%.

Totuşi, adaugă Neil Ferguson, nu este clar dacă o eventuală creştere a spitalizărilor ar înseamna şi o creştere a numărului deceselor asociate COVID-19. Sunt nevoie de mai multe date despre măsura în care vaccinurile protejează împotriva formelor severe de îmbolnăvire provocate de varianta indiană.

Ferguson a opinat că numărul de decese ar putea fi mai scăzut, pentru că vaccinurile au un efect de protecţie ridicat, dar incertitudinile persistă.

Autorităţile sanitare britanice au constatat faptul că varianta Delta reduce eficacitatea vaccinurilor Pfizer şi AstraZeneca în cazul persoanelor care au primit o singură doză, şi că protecţia este mai ridicată după administrarea ambelor doze.

Marea Britanie a înregistrat miercuri, 9 iunie, 7.540 de noi cazuri de COVID-19, faţă de 6.048 în ziua precedentă.

Premierul Boris Johnson a avertizat că ridicarea completă a restricţiilor sanitare, preconizată pentru data de 21 iunie, ar putea fi amânată, din cauza intensificării răspândirii variantei indiene.

 

Alergologia