Gestionarea eficientă a neuropatiei diabetice necesită o abordare integrată a persoanelor care se confruntă cu această complicație gravă a diabetului zaharat. Astfel, pe lângă componenta terapeutică, asigurată de o echipă pluridisciplinară de îngrijire, componenta educațională reprezintă un element esențial pentru un control optim al neuropatiei diabetice, spun specialiștii din cadrul Societății de Neuropatie Diabetică – Neurodiab.

Promovând acest concept în relație cu managementul neuropatiei diabetice, Societatea de Neuropatie Diabetică se alătură ca partener al celei de-a doua ediții a Congresului Pluridisciplinar, un proiect inițiat de către Organizația Tinerilor Medici, care va avea loc în perioada 6-8 octombrie 2017, la Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

„Neuropatia diabetică este o complicație vastă, cu mecanisme complexe, iar pentru o gestionare eficientă este nevoie de o abordare integrată în managementul acestei afecțiuni. Avem nevoie de o imagine de ansamblu a ceea ce înseamnă persoana cu diabet zaharat și neuropatie diabetică, iar acest Congres Pluridisciplinar facilitează comunicarea și colaborarea, la aceeași masă, a experților în diferite domenii medicale și nu numai.” a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Astfel, în cadrul evenimentului va avea loc sesiunea „Neuropatia Diabetică și Piciorul Diabetic” sub coordonarea Societății de Neuropatie Diabetică, moderată de către asist. univ. dr. Georgeta Inceu – medic primar diabet, nutriție și boli metabolice.

Sesiunea se va desfășura vineri, 6 octombrie 2017, de la ora 11.20 și va îngloba trei teme, susținute de către doi medici rezidenți în diabet, nutriție și boli metabolice:

  • Noutăți în managementul neuropatiei diabetice – Diagnostic și tratament – Dr. Diana Sima
  • Metode rapide și eficace de stratificare a riscului de ulcerații la pacienții cu diabet zaharat - Dr. Daniel Cosma
  • Podiatria - arta îngrijirii picioarelor - necesară oricărui sistem medical modern – Dr. Daniel Cosma

„Sprijinirea dezvoltării profesionale a tinerilor specialiști din domeniul neuropatiei diabetice este una dintre prioritățile Societății de Neuropatie Diabetică, iar prin implicarea în acest proiect ne propunem să contribuim la consolidarea colaborării între tinerii medici din diferite specialități, implicate în problematica neuropatiei diabetică, pentru a facilita o dezvoltare a cooperării pluridisciplinare în domeniu”, a adăugat prof. dr. Gabriela Radulian, Președintele Societății de Neuropatie Diabetică.

Pe lângă sesiunea științifică, în cadrul Congresului va fi organizat și un workshop dedicat examinării specifice a piciorului, în procesul de diagnosticare a neuropatiei diabetice.

Congresul Pluridisciplinar 2017 va reuni tineri specialiști din domenii precum medicină, farmacie, nutriție, fiziokinetoterapie, drept, comunicare, mediere, psihologie, IT, în vederea dezbaterii unor subiecte legate de îmbunătățirea calității actului medical și a procesului de Diagnostic, Tratament și Recuperare în România, cu accent pe inovație și medicina viitorului.