Aproximativ 20 de milioane de oameni de pe tot globul sunt afectaţi de schizofrenie, potrivit datelor Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, iar această boală este unul dintre factorii principali care duc la handicap. Cercetătorii lucrează în prezent la stabilirea factorilor de risc care duc la schizofrenie. Un nou studiu sugerează că poluarea aerului poate fi unul dintre aceşti factori, scrie Medical News Today.

Halucinaţiile, credinţele false persistente, gândirea dezordonată şi deconectarea emoţională sunt principalele manifestări ale schizofreniei. Oamenii care au această afecţiune au un risc mare de moarte prematură.

Un nou studiu de la Universitatea Aarhus din Danemarca identifică un nou factor de risc care ar putea duce la schizofrenie: expunerea la poluarea aerului în timpul copilăriei. Cercetătorii demonstrează că o calitate slabă a aerului poate contribui nu doar la dezvoltarea afecţiunilor pulmonare - cum ar fi cancerul pulmonar sau astmul - dar şi la deteriorarea sănătăţii creierului.

Cercetătorii danezi au analizat datele referitoare la 23.355 de persoane, toate născute în Danemarca, între 1 mai 1981 şi 31 decembrie 2002, iar acestea au fost monitorizate de la vârsta de 10 ani  „până la apariţia primului semn al schizofreniei”. Pentru acest studiu, echipa de cercetare a avut acces la informaţii despre datele genetice ale participanţilor, prin intermediul Iniţiativei Fundaţiei Lundbeck pentru Cercetări Psihiatrice Integrative sau iPSYCH, precum şi la date despre evoluţia sănătăţii lor mintale şi date despre poluarea aerului respirat în copilărie. Din numărul total de participanţi la studiu, 3.531 au dezvoltat schizofrenie.

Analiza datelor obţinute de cercetători a arătat că persoanele care au fost expuse la un nivel crescut de poluare a aerului au avut un risc crescut de a dezvolta schizofrenie la vârsta adultă.

„Studiul arată că, cu cât nivelul de poluare a aerului este mai mare, cu atât riscul de schizofrenie este mai mare. Creşterea zilnică a poluării aerului cu  10 micrograme de dioxid de azot pe metru cub ridică cu aproximativ 20% riscul de schizofrenie. Copiii care sunt expuşi la un nivel mediu zilnic de peste 25 de micrograme pe metru cub au un risc cu aproximativ 60% mai mare de a dezvolta schizofrenie în comparaţie cu cei care sunt expuşi la mai puţin de 10 micrograme pe metru cub”, spune Henriette Thisted Horsdal, cercetătoarea care a condus studiul.

Specialiştii explică faptul că, dacă riscul mediu de schizofrenie în timpul vieţii este de aproximativ 2%, în cazul persoanelor care au crescut în zonele cu cele mai scăzute niveluri de poluare a aerului acest risc este sub 2%. În schimb, cei care au crescut în zonele cu cel mai ridicat nivel de poluare a aerului au un risc de schizofrenie de aproximativ 3%.

„Riscul de a dezvolta schizofrenie este, de asemenea, mai mare dacă aveţi  o predispoziţie genetică mai mare pentru boală. Însă, datele noastre arată că aceste asocieri sunt independente una de cealaltă. Adică, asocierea dintre poluarea aerului şi schizofrenie nu poate fi explicată printr-un risc genetic mai mare la persoanele care trăiesc în zone cu niveluri ridicate de poluare a aerului”, conchide Thisted Horsdal.